Patrick Hardison, un fost pompier american, in varsta de 41 de ani, a devenit beneficiarul celui mai extins transplant de fata realizat pana in prezent, care a inclus intregul scalp, urechile si pleoapele pacientului, informeaza lexpress.fr.

Noul sau chip nu prezinta nicio cicatrice aparenta, iar parul a inceput sa ii creasca. Operatia a avut loc la New York, la jumatatea lunii august. La trei luni dupa acea interventie chirurgicala, rezultatul ei pare incredibil.

Patrick Hardison nu mai avea chip. Din 2001, fostul pompier american nu mai avea nici par pe scalp, nici buze, aproape niciun fragment de nas, nici pleoape, nici urechi, nici chiar canale auditive, distruse complet in timpul unei interventii a pompierilor din Mississippi intr-o cladire cuprinsa de flacari. Pentru a nu-i speria pe copiii lui, Patrick Hardison le spunea ca s-a "luptat cu un urs". La jumatatea lunii august, a primit o grefa totala de fata. Nu a fost prima din lume, desigur, dar acea operatie a avut cel mai mare grad de complexitate dintre toate operatiile realizate pana in prezent pe plan mondial.

Profesorul Eduardo Rodriguez, care a coordonat echipa de medici chirurgi de la clinica NYU Langone din New York, spune ca acea operatie a reprezentat un pas major facut inainte pe plan medical.

De la primul transplant partial de fata, realizat in Franta, in 2005, potrivit chirurgului american, tehnicile in domeniu sunt in prezent suficient de avansate pentru a incepe operatiile pe ranitii de razboi.

Este pentru prima data cand rezultatul final nu a prezentat nicio cicatrice si neregularitati la nivelul fetei (cicatricele sunt la nivelul gatului si craniului), a explicat Eduardo Rodriguez intr-o conferinta de presa. Acest rezultat a fost obtinut gratie unei etape de pregatire, ce a constat in extirparea unei cantitati importante de tesut, inainte de implantarea noului chip, prelevat de la donatorul David Rodenbaugh, un tanar artist in varsta de 26 de ani, aflat in moarte cerebrala dupa un accident de bicicleta, produs in cartierul newyorkez Brooklyn in luna iulie.

Citeste si:
Antonina Radu, pompier condamnat în dosarul Colectiv, dată în...
Antonina Radu, pompier...

Chirurgii americani au transplantat si fragmente osoase si au fixat noul chip cu ajutorul unor placi si suruburi, pentru a da intregului ansamblu transplantat un aspect simetric si regulat. Grefele de urechi si canale auditive au fost si ele prezentate ca o premiera medicala.

Imaginile cu Patrick Hardison la trei luni dupa operatia din august arata ca parul si barba sa au inceput sa creasca intr-un ritm normal. Capacitatea lui de a vorbi, inca deficitara, ar trebui sa se amelioreze, iar fostul pompier american poate deja sa se hraneasca in mod normal. De asemenea, pacientul poate sa clipeasca, dupa ce a trait in ultimii 14 ani fara pleoape.

Aceasta este, de altfel, singura parte a chipului sau care prezinta inca un aspect tumefiat. Patrick Hardison va fi din nou operat in ianuarie sau februarie pentru a repara tesuturile din jurul ochilor si al gurii, a anuntat Eduardo Rodriguez. O alta constrangere: pacientul va trebui sa ia medicamente imunosupresoare pe parcursul intregii vieti, pentru a elimina reactie de respingere a noului chip.

Citeste si:
Cum să alegi crema de față potrivită pentru tenul tău - recomandări...
Cum să alegi crema de față...

In contextul in care alti pacienti care au suportat un transplant de fata evoca adeseori senzatia ca parti din acea grefa "atarna" mult timp dupa operatie, cazul lui Patrick Hardison pare sa fie exceptional. In realitate, muschii fetei donatorului au fost suprapusi peste cei ai pacientului. "I-am pastrat expresivitatea", a spus Eduardo Rodriguez. Ramane de vazut daca sensibilitatea chipului va reveni la randul ei si daca pacientul va reusi sa vada pe sine atunci cand se priveste in oglinda.

Recent, Carmen Blandin Terleton, o alta pacienta care a primit un transplant total de fata, spunea pentru revista New Scientist, la doi ani dupa acea operatie: "Nu am inca senzatia ca ma vad pe mine in oglinda".

In ciuda tratamentelor si a operatiilor care il asteapta, medicii spun ca Patrick Hardison a trecut deja "un test" important: potrivit NBC, pacientul a mers la cumparaturi in mai multe magazine din New York, fara ca nimeni sa il fixeze cu privirea. "Acum sunt doar un tip normal", a spus fostul pompier, care este tatal a cinci copii. Optimist, el a facut urmatoarea declaratie pentru New York Magazin: "Acest chip este al meu".

Citeste si:
Nicole Cherry a dat cărțile pe față. Cum se descurcă în rolul de...
Nicole Cherry a dat cărțile...

Potrivit BBC, Patrick Hardison este profund recunoscator donatorului si medicilor care l-au operat: "Mi-au dat mai mult decat o simpla fata. Mi-au dat o viata noua".

In 2005, frantuzoaica Isabelle Dinoire - care a suferit rani faciale grave, dupa ce a fost muscata de un caine - a facut istorie, devenind primul pacient din lume care a beneficiat de un transplant partial de fata. De atunci, peste 20 de alti pacienti au beneficiat de un transplant partial sau total de fata in diverse clinici din lumea intreaga.

In 2010, un fermier spaniol, identificat doar prin prenumele Oscar, a fost primul pacient care a primit un transplant complet de fata. Operatia sa a inclus inlocuirea nasului si a buzelor, dar nu si a urechilor si a scalpulu, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.