Un plasture medicinal care isi schimba culoarea atunci cand detecteaza o infectie in organismul purtatorului este considerat un instrument eficient impotriva rezistentei la antibiotice, deoarece reduce administrarea de medicamente inutile, informeaza bbc.com.

Noul dispozitiv, creat de cercetatorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie, elibereaza un colorant fluorescent din capsule microscopice in momentul aplicarii sale pe piele, atunci cand detecteaza prezenta unor bacterii la marginea plagilor.

Acest mod de semnalizare permite medicilor sa identifice infectiile bacteriene si sa le trateze mult mai rapid, in special in cazul copiilor care au suferit arsuri. Potrivit creatorilor sai, acest tip de plasture ar putea contribui la salvarea multor vieti, scrie MEDIAFAX.

Copiii cu rani provocate de arsuri sunt in mod special predispusi la infectii bacteriene din cauza sistemelor lor imunitare care sunt imature. Infectiile respective pot sa incetineasca procesul de vindecare a ranilor, contribuind la cresterea numarului de zile de spitalizare si, uneori, la aparitia unor cicatrice permanente. In cazurile severe, aceste infectii pot duce la decese.

Medicilor le este foarte greu sa diagnosticheze infectiile repede si usor fara sa indepareteze bandajele, iar acest fapt poate fi dureros si sa produca si mai multe cicatrice. Din acest motiv, antibiotice sunt adeseori prescrise ca masura de precautie, inainte ca infectia sa fie confirmata.

Totusi, administrarea de antibiotice in cazurile in care nu exista infectii poate sa ajute bacteriile sa devina rezistente la aceste medicamente - iar rezistenta la antibiotice este o problema de sanatate majora.

Studiul a fost coordonat de Toby Jenkins, profesor de chimie si biofizica la Universitatea Bath.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.