Un element cheie pentru dezvoltarea rapida a malariei in organismul pacientilor a fost identificat recent de cercetatorii de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, informeaza bbc.com.

Potrivit cercetatorilor britanici, anumite molecule de proteine, denumite cicline, determina celulele sa se divida cu rapiditate in parazitul malariei. Studiul, realizat de o echipa de la Universitatea Nottingham, ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente contra acestei boli, scrie MEDIAFAX.

Malaria cauzeaza aproape o jumatate de milion de decese in fiecare an. Ciclinele sunt unele dintre cele mai importante molecule de proteine de care are nevoie procesul de diviziune celulara. Ele au fost studiate pe oameni, drojdii si plante, dar, pana la acest studiu, cercetatorii cunosteau putine lucruri despre ciclinele din parazitul malariei si despre felul in care ele influenteaza dezvoltarea celulara.

Studiul, coordonat de Magali Roques si publicat in revista PLoS Pathogens, a reusit sa clasifice numarul si tipurile de cicline prezente in parazitii malariei.

Bill Wickstead, cercetator la School of Life Science din cadrul Universitatii Nottingham, a identificat trei tipuri diferite de gene aferente ciclinelor in parazitul malariei. Este un numar mult mai mic decat cel aferent ciclinelor prezente in organismul uman - totodata, mult mai mic in comparatie cu ciclinele din alte organisme - si, potrivit autorilor studiului, acele gene cauzeaza "un tip interesant de diviziune celulara".

Profesorul Rita Twari a realizat apoi o analiza in profunzime a ciclinelor din parazitii malariei, incercand sa afle mai multe informatii despre actiunile lor si despre cauzele acelor actiuni.

Astfel, cercetatorii au aflat ca acele cicline din parazitii malariei au determinat celulele sa se divida foarte repede, contribuind la raspandirea lor foarte rapida in fluxul sangvin. Descoperirea cauzelor acestui proces ar putea sa ii ajute pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine felul in care parazitii malariei prospera in organismele tantarilor si ale gazdelor umane. De asemenea, cercetatorii ar putea sa dezvolte in acest fel noi medicamente.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.