Exoplaneta telurica GJ 1132b, considerata "geamana" planetei Venus, a fost descoperita recent de astronomii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), informeaza bbc.com.

Exoplaneta respectiva, denumita GJ 1132b, este asemanatoare cu Venus prin prisma marimii sale si orbiteaza in jurul unei stele care se afla la aproximativ 39 de ani-lumina de Terra.

Datorita acestei apropieri, atmosfera sa va putea fi examinata in detaliu de urmatoarea generatie de telescoape spatiale, aflate in prezent in etapa de dezvoltare. Pana acum, doar atmosferele exoplanetelor de mari dimensiuni au putut fi studiate cu tehnologia actuala.

Oamenii de stiinta vor putea sa studieze si atmosferele unor exoplanete mai mici, in cautarea unor forme de viata in afara Sistemului Solar.

Intrucat GJ 1132b se afla la o distanta de 39 de ani-lumina (370 de trilioane de kilometri), este putin probabil ca oamenii din generatia actuala sa viziteze aceasta planeta cu o nava spatiala. In schimb, cercetatorii vor putea sa identifice moleculele din atmosfera ei si, astfel, sa determine fenomenele care se produc la nivelul scoartei.

GJ 1132b nu ocupa o pozitie prea buna in indexul planetelor potential locuibile. Planeta orbiteaza atat de aproape in jurul stelei sale (un an pe aceasta planeta dureaza doar 1,6 zile terestre) incat este "un cuptor prajit", potrivit unui cercetator din echipa care a participat la acest studiu.

Din acest motiv, orice forma de apa s-ar evapora, dar atmosfera planetei ar putea contine o cantitate mare de apa. De aceea, GJ 11322b este mai degraba o "geamana" a planetei Venus decat a Terrei - desi Venus primeste de la Soare doar a 15-a parte din caldura pe care GJ 1132b o primeste de la steaua ei. Venus este o planeta fierbinte, dar nu la fel de fierbinte ca GJ 1132b.

Cu toate acestea, chiar daca sansele ca exoplaneta sa intretina viata sunt infime, astronomii sunt de parere ca GJ 1132b este utila pentru viitoarele observatii si pentru testarea unor noi dispozitive si tehnologii de monitorizare, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Descoperire colosală! Astronomii au observat posibile semne de...
Descoperire colosală!...

Studierea atmosferei unei exoplanete nu este insa o sarcina usoara. Acest lucru se realizeaza prin analizarea luminii furnizate de o stea in momentul trecerii prin fata ei a unei planete - asa cum se vede aceasta trecere de pe Terra.

Moleculele din atmosfera exoplanetei isi lasa amprenta chimica asupra acelei lumini care ajunge pe Terra. Din pacate, cele mai multe planete cunoscute pentru moment sunt atat de indeparatate, incat detaliile despre atmosferele lor sunt imposibil de descifrat cu telescoapele actuale.

In plus, stelele insotitoare sunt adeseori atat de mari si stralucitoare incat stralucirea lor estompeaza aproape complet acele delicate amprente chimice ale exoplanetelor. Ca urmare, doar exoplanetele mari - echivalente ca marime cu Neptun sau chiar mai mari - au oferit astronomilor informatii despre atmosferele lor. Totusi, acele exoplanete gazoase uriase nu sunt la fel de interesante ca micile planete telurice, intrucat cele din urma prezinta mult mai multe sanse de a avea in atmosferele lor gaze favorabile vietii.

Citeste si:
Primăria Mangalia a renunțat la taxa de parcare în stațiuni
Primăria Mangalia a renunțat...

Observarea exoplanetei GJ 1132b a putut fi posibila deoarece steaua ei este o pitica rosie. Astfel de stele sunt mai mici si mai reci decat Soarele. Ele sunt, de asemenea, considerabil mai intunecate, iar acest detaliu compenseaza, partial, problema cauzata de stralucirea intensa a stelelor care acopera amprentele chimice ale atmosferelor unor exoplanete.

In plus, stelele din categoria piticelor rosii sunt de 10 ori mai numeroase in galaxie decat Soarele. Asadar, in termeni numerici, planetele din jurul lor sunt candidate perfecte pentru studii ulterioare.

"Vestea cea mai interesanta consta in aceea ca este probabil adevarat faptul ca cele mai apropiate planete potential locuibile orbiteaza in jurul unor pitice rosii", a declarat cercetatorul Zachory Berta-Thompson, membru al echipei care a descoperit exoplaneta GJ 1132b.

Citeste si:
[Video] Telescopul Kepler continua vanatoarea de exoplanete, in...
Video  Telescopul Kepler...

"Si, daca vrem sa studiem atmosfera unei astfel de planete, va fi probabil mult mai usor sa facem asta daca planeta orbiteaza o stea mai mica, mai rece, precum pitica rosie in jurul careia orbiteaza GJ 1132b", a adaugat acelasi savant, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite ale Americii.

Telescoapele care vor putea sa efectueze aceste analize vor intra in curand in functiune. Aceste super-observatoare de pe Terra, echipate cu antene ce au diametre de peste 40 de metri, vor incepe sa functioneze in urmatorul deceniu.

Inainte de acel moment, succesorul telescopului spatial Hubble va deveni si el operational. Telescopul statial James Webb va fi lansat in 2018. Misiunea lui va consta in studierea atmosferelor unor planete precum GJ 1132b. Studiul cercetatorilor de la MIT a fost publicat in revista Nature.

Citeste si:
9 curiozități despre planeta noastră pe care nu le-ai învățat în...
9 curiozități despre planeta...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.