Dinozaurii au disparut in urma prabusirii pe Terra a unui asteroid urias in urma cu cateva zeci de milioane de ani, potrivit unei teorii aproape unanim acceptata, insa acel meteorit ar fi fost directionat spre planeta noastra de materia intunecata din Univers, se afirma intr-un nou studiu american.

Autoarea acestei noi teorii este Lisa Randall, profesor de fizica la prestigioasa Universitate Harvard din Statele Unite, care a detectat un "roi" de materie intunecata, cu o forta gravitationala impresionanta, care ar fi trimis o "torpila" spre Terra sub forma unui asteroid, informeaza msn.com.

"In cea mai mare parte a timpului, oamenii ignora aproape total materia intunecata, dar ea este de fapt responsabila de anumite lucruri precum structura Universului si formarea galaxiilor. Este importanta si are un rol important si in zilele noastre, prin faptul ca tine toate lucrurile conectate intre ele", a explicat Lisa Randall.

Materia intunecata este invizibila, fiind dificil de detectat in mod direct, desi reprezinta peste un sfert din componenta Universului. Potrivit teoriei formulate de Lisa Randall, materia intunecata este vinovata si de coliziunea catastrofala care a dus la disparitia dinozaurilor.

Cercetatoarea americana spune ca un mic procent din materia intunecata interactioneaza cu materia obisnuita din jurul ei si in alt fel decat prin exercitarea unei forte de atractie gravitationala, scrie MEDIAFAX.

"Ar avea implicatii uluitoare, precum discul de materie intunecata din centrul Caii Lactee, care ar genera o forta gravitationala ce ar influenta miscarea stelelor. Acea forta ar putea, de asemenea, sa disloce cometele din indepartatul nor al lui Oort", a adaugat Lisa Randall.

Ea si-a ilustrat teoria cu urmatorul exemplu: "Imaginati-va un avion mare si ceva care se invarte in jurul sau. Dar, uneori, acel lucru se afla deasupra, alteori sub el si, pentru a-l strabate de la un capat la altul, avionul trebuie sa treaca direct prin el. Si, de fiecare data cand trece prin el, fapt ce se intampla cam la fiecare 30-35 milioane de ani, se loveste de un disc de materie intunecata. Iar in acele momente, fortele gravitationale sunt amplificate".

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Acea forta gravitationala amplificata, spune Lisa Randall, ar fi putut smulge cativa asteroizi uriasi din spatiul interstelar si i-a directionat spre interiorul Sistemului Solar. Potrivit cercetatoarei americane, datele geologice si dovezile fosilizate de pe Terra sprijina aceasta teorie.

"Puteti sa cautati si pe internet, sa consultati Earth Impact Database si veti gasi craterele de mari dimensiuni ce au fost descoperite pe Terra. Daca va concentrati asupra craterelor mari, cele cu diametre de peste 20 de kilometri, veti vedea ca ele corespund acestei forte gravitationale amplificate, la fiecare 30 milioane de ani".

Aceeasi cercetatoare spune ca isi va testa teoria si cu ajutorul satelitului Gaia, un instrument ce masoara pozitia si viteza de deplasare pentru cateva miliarde de stele din Calea Lactee.

Citeste si:
Un tânăr din SUA, dispărut în urmă cu două luni, a murit într-o...
Un tânăr din SUA, dispărut în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.