Tuberculoza a rivalizat pentru prima data in istorie cu SIDA in 2014 si risca sa devina una dintre principalele cauze ale deceselor provocate de maladiile infectioase pe plan mondial, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Potrivit expertilor OMS, in 2014, 1,1 milioane de persoane au murit in lumea intreaga din cauza tuberculozei. In aceeasi perioada mentionata, SIDA a ucis 1,2 milioane de persoane pe plan mondial, iar 400.000 dintre aceste persoane erau infectate atat cu HIV, cat si cu tuberculoza.

Medicul Mario Raviglione, directorul programului de combatere a tuberculozei din cadrul OMS, considera ca noul raport al acestei organizatii reflecta cresterea considerabila inregistrata in ultimul deceniu in ceea ce priveste accesul populatiei infectate cu HIV la tratementele medicale existente, fapt ce a ajutat un numar mare de pacienti sa supravietuiasca infectiei cu virusul care declanseaza SIDA. Pe de alta parte, raportul OMS reflecta disparitatile considerabile care exista in cazul finantarilor alocate programelor de cercetari stiintifice ce vizeaza cele doua boli.

"Vestea cea buna este ca tratamentele contra tuberculozei au salvat aproximativ 43 de milioane de vieti incepand din anul 2000", dar, tinand cont de faptul ca cele mai multe cazuri de tuberculoza pot fi tratate cu succes, rata deceselor cauzate de aceasta boala a ramas "inacceptabil de ridicata", a precizat Mario Raviglione.

Raportul contine date din 205 tari si teritorii si vizeaza diverse aspecte ale tuberculozei, inclusiv formele bolii rezistente la medicamente, programele de cercetare si dezvoltare de medicamente si cele de finantare a acestor proiecte.

Aproximativ 6 milioane de cazuri noi de tuberculoza au fost raportate medicilor de la OMS in 2004, reprezentand mai putin de doua treimi din numarul total (9,6 milioane) de infectii estimate pe plan mondial pentru anul trecut.

Din cele 480.000 de cazuri de tuberculoza rezistenta la medicamente estimate in 2014 - o forma a bolii care este rezistenta la doua dintre cele mai puternice medicamente antituberculoase -, doar un sfert au fost diagnosticate.

Citeste si:
Cutremurul din Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 21.000...
Cutremurul din Turcia și...

Grania Brigden, directorul diviziei medicale din cadrul organizatiei Médicins Sans Frontières, a declarat: noul raport al OMS "ar trebui sa fie un semnal de alarma care ne spune ca ne asteapta o cantitate uriasa de munca inainte de a reduce povara exercitata de aceasta boala straveche, dar care poate fi vindecata".

Diferentele de finantare reprezinta o problema-cheie, spune Mario Raviglione, potrivit caruia finantarea internationala contra HIV/SIDA este de zece ori mai mare decat finantarea contra tuberculozei: 8 milioane de dolari sunt cheltuite pe medicamente anti-HIV/SIDA si doar 800.000 contra tuberculozei.

O parte a acestei disparitati provine din faptul ca HIV si SIDA afecteaza in mare parte tari sarace din Africa, in timp ce tuberculoza este mai des intalnita in tari precum India si China, care sunt capabile intr-o mai mare masura sa isi finanteze programele interne de lupta impotriva infectiilor cu tuberculoza.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.