Doua treimi din populatia mondiala in varsta de pana la 50 de ani are herpes, un virus extrem de contagios, care provoaca inflamatii dureroase in jurul gurii si in zona genitala, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), miercuri, in primul ei raport de estimare globala a prevalentei bolii.

Peste 3,7 miliarde de oameni in varsta de pana la 50 de ani sufera de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), pe care il contracteaza de obicei in copilarie, potrivit studiului OMS, citat de Reuters.

Alte 417 milioane de persoane cu varste cuprinse in intervalul 17 - 49 de ani au contractat o alta forma a virusului, HSV-2, care cauzeaza herpes genital.

HSV-1, de obicei, provoaca mai degraba ulceratii bucale, dar, in ultimii ani, a inceput sa provoace si infectii genitale, in principal in tarile bogate. Acest lucru se intampla deoarece igiena mai buna din tarile bogate determina o scadere a ratei de infectare cu HSV-1 in copilarie, expunandu-le pe persoanele tinere in fata riscului de contractare a virusului prin intermediul sexului oral, dupa ce acele persoane devin active din punct de vedere sexual.

HSV-2 poate sa sporeasca riscul de infectare si raspandire a HIV, virusul care cauzeaza SIDA. Deocamdata, se cunosc putine lucruri despre asocierea dintre HSV-1 si HIV/SIDA, insa cercetatorii stiu deja ca aceasta forma a virusului herpetic poate sa determine o serie de complicatii medicale grave, precum encefalita.

"Trebuie sa acceleram dezvoltarea unor vaccinuri contra virusului herpes simplex, iar, daca un vaccin conceput pentru a preveni infectarea cu HSV-2 va preveni de asemenea HSV-1, atunci vom obtine beneficii nesperate", a declarat Sami Gottlieb, ofiter medical in cadrul OMS. Nathalie Broutet, care detine aceeasi functie in cadrul OMS, a dezvaluit faptul ca cercetatorii de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite si de la companii farmaceutice precum GlaxoSmithKline (GSK) au efectuat o serie de teste pentru a stabili tipul de vaccin care ar trebui produs - unul terapeutic sau unul preventiv.

Sami Gottlieb spune ca GSK a abandonat in trecut testele clinice pentru un anumit vaccin, dupa ce a descoperit ca produsul respectiv nu era eficient impotriva HSV-2, desi a prezentat o anumita eficienta contra HSV-1.

Citeste si:
Rafila: „Au sosit primele doze de vaccin cu noua formulă contra...
Rafila: „Au sosit primele...

Mai multe teste de faza 1 si de faza 2 sunt in derulare pe plan mondial. Compania Gonocea Biosciences a renuntat de curand la experimentele pentru un vaccin contra pneumoniei, in favoarea unui studiu ce a oferit deocamdata rezultate mult mai promitatoare si care vizeaza herpesul genital.

Dintre cele opt forme cunoscute de virus herpes simplex, HSV-1 si HSV-2 sunt cele mai frecvente. Herpesul nu se vindeca, boala fiind deocamdata incurabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.