Planetele Venus, Jupiter si Marte pot fi admirate pe cerul nocturn terestru din aceasta saptamana intr-o conjunctie rara si spectaculoasa, informeaza bbc.com.

Aceasta conjunctie planetara, in timpul careia planetele par a fi mai apropiate, datorita pozitiei lor fata de Soare, este vizibila de mai multe zile si va continua cel putin pana la sfarsitul acestei saptamani. Cele trei planete pot fi vazute cel mai bine inainte de rasaritul Soarelui, iar specialistii se asteapta ca ele sa apara cel mai apropiate in cursul noptii de joi.

Urmatoarea conjunctie a acestor planete va avea loc in ianuarie 2021.

Cum pot fi vazute planetele? - Cele trei planete pot fi admirate fara echipamente speciale, privind spre est. Cel mai bun moment pentru a le privi este inainte de rasaritul Soarelui, deoarece atunci ele sunt sus pe bolta, iar afara este inca intuneric. Binocluri si telescoape pot fi utilizate pentru a admira cele trei planete in cele mai mici detalii.

Cum deosebim planetele intre ele? - Planeta care poate fi vazuta cel mai usor este Venus, care este de 12 ori mai stralucitoare decat Jupiter (a doua ca intensitate a stralucirii). Marte este de circa 250 de ori mai putin stralucitoare decat Venus. Marte este mai vizibila cu o ora inainte de rasaritul Soarelui.

De unde pot fi vazute planetele? - Din orice zona de pe Terra in care orizontul este liber.

Cat timp vor putea fi vazute planetele? - Conjunctia a inceput sa fie vizibila pe Terra in noaptea de 23 spre 24 octombrie si va ramane vizibila pana la sfarsitul acestei saptamani, precizeaza Affelia Wibisono, astronom la Royal Observatory din Greenwich. Planetele sunt asteptate sa apara cel mai aproape una de cealalta in cursul zilelor de joi si vineri. Persoanele pasionate de astronomie vor putea sa le vada pe Marte si Venus, impreuna, pana luna viitoare, insa nu si pe Jupiter.

Este aceasta conjunctie una neobisnuita? - De multe ori se intampla ca doua planete sa se "grupeze" in acest fel pe bolta cereasca pe parcursul anului, insa o grupare de trei planete este mult mai rara. Faptul ca aceste planete pot fi vazute fara binoclu sau telescop reprezinta unul dintre detaliile care fac ca aceasta conjunctie sa fie una speciala. In schimb, pasionatii de astronomie nu ar putea sa admire o conjunctie intre Uranus, Neptun si Saturn fara echipamente speciale.

Citeste si:
Black Friday 2022.Vacanțe pe litoral cu oferte fierbinți de până la...
Black Friday 2022. Vacanțe pe...

Si pasionatii de astronomie din Romania pot sa observe conjunctia dintre Venus, Jupiter si Marte, iar specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti recomanda analizarea acestora mai multe zile la rand.

"Din punct de vedere astronomic, este spectaculos sa fie urmarite mai multe zile la rand, ca sa se vada cum se misca. Daca te uiti doar o secunda (la aceste planete, n.r.), nu este nimic spectaculos, pentru ca vezi doar trei stele", a declarat marti, pentru MEDIAFAX, cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

El precizeaza ca Venus si Jupiter au fost mai apropiate una de alta incepand din 24 octombrie si pana pe 27 octombrie. "Venus se muta si o sa treaca pe langa Marte intre 1 noiembrie si 4 noiembrie. O sa treaca si Luna pe langa ele, pe 6, 7 si 8 noiembrie. Ele o sa ramana pe cer cam in aceeasi zona, pana pe la mijlocul lui noiembrie", a explicat Adrian Sonka.

Citeste si:
7 peisaje spectaculoase care te induc în eroare. Sunt create din...
7 peisaje spectaculoase care...

Potrivit acestuia, cele trei planete se pot vedea cu ochiul liber de oriunde, dimineata, daca conditiile meteorologice permit acest lucru. "Pot fi observate incepand cu ora 04.00 si pana cand rasare Soarele, pe la 06.30-07.00", a precizat Sonka.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.