Oamenii de stiinta americani au creat din extract de banane un "medicament-minune", care are potentialul de a distruge o gama vasta de virusuri si de a vindeca astfel o serie de boli grave, precum SIDA, hepatita C si gripa.

Specialistii in domeniul medical spera ca noul medicament va deveni "un antiviral vital, cu spectru larg de actiune", care ar putea sa protejeze omenirea de unele dintre cele mai periculoase boli cunoscute pana in prezent.

Ingredientul-cheie este o proteina ce exista in aceste fructe, denumita lectina din banane (sau "BanLec"). Substanta a fost descoperita in urma cu cinci ani si era considerata un tratament potential impotriva SIDA. Insa, in primele teste, BanLec a generat efecte secundare neplacute, pe care oamenii de stiinta au reusit sa le evite abia in 2015.

Savantii americani au creat recent o noua versiune de BanLec care a reusit sa distruga o serie de virusuri - in teste realizate pe soareci - si care nu au generat efecte nedorite, precum iritatii si inflamatii. BanLec este eficienta deoarece se "agata" de moleculele de glucide prezente la suprafata unora dintre cele mai periculoase virusuri din lume. Odata ce medicamentul s-a agatat de virus, il face sa devina inofensiv si sa fie distrus foarte usur de sistemul imunitar al organismului.

In testele pe soarecei, noua formula de BanLec, denumita "H84T", a impiedicat rozatoarele sa contracteze virusul gripal - si fara sa genereze o crestere a inflamatiilor, asa cum cauzasera versiunile anterioare ale medicamentului.

Noua formula de BanLec s-a dovedit eficienta si in testele de laborator - pe tesuturi si probe de sange, oferind protectie impotriva SIDA, hepatitei C si gripei.

Cercetatorii de la Universitatea Michigan din Statele Unite sunt de parere ca noul medicament ar putea fi eficient si impotriva Ebola, deoarece toate aceste virusuri au membrane acoperite cu molecule de glucide similare celor testate, de care se agata BanLec.

Cu toate acestea, consumul de banane nu are acelasi efect benefic, deoarece ingredientul-cheie obtinut de savantii americani reprezinta o versiune modificata a substantei chimice existenta in aceste fructe.

Citeste si:
Un tratament nou pentru cancer a vindecat 100% din pacienți
Un tratament nou pentru...

Studiul a fost coordonat de profesorul David Markovitz si a fost publicat in revista Cell. Autorii cercetarii considera ca vor avea nevoie de cativa ani suplimentari de experimente inainte ca noua versiune de BanLec sa poata fi testata pe pacienti umani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.