Maladia Alzheimer poate fi detectata intr-un stadiu incipient, uneori cu cateva decenii inainte de a incepe sa se manifeste, informeaza bbc.com.

Maladia Alzheimer poate fi detectata intr-un stadiu incipient cu ajutorul unui test care utilizeaza programele de realitate virtuala, creat de cercetatorii din Germania.

Mai multe persoane cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani au fost invitate sa se plimbe intr-un labirint virtual, cu scopul de a testa functionarea anumitor celule cerebrale. Persoanele cu cel mai mare risc genetic de a dezvolta Alzheimer ar putea fi identificate gratie scorurilor obtinute in acest test, au precizat specialistii germani in stiinte neurologice.

Noua metoda ar putea fi utilizata in cadrul unor studii viitoare, in procesul de diagnosticare si in noi tratamente, afirma autorii studiului, publicat in revista Science.

Oamenii de stiinta germani, coordonati de Lukas Kunz, de la Centrul german pentru boli neurodegenerative din Bonn, spun ca voluntarii din grupul cu cel mai mare risc de Alzheimer au parcurs labirintul intr-un mod diferit fata de ceilalti participanti. De asemenea, ai au prezentat o functionare redusa a unui anumit tip de celule cerebrale care sunt implicate in orientarea spatiala, scrie MEDIAFAX.

Experimentul ar putea explica motivul pentru care persoanele afectate de dementa intampina probleme de orientare. Desi genele joaca un anumit rol in declansarea dementei, efectele lor sunt complexe, iar multe dintre ele sunt deocamdata necunoscute.

Laura Phipps, medic la fundatia Alzheimer's Research, considera ca studiul cercetatorilor germani s-a concentrat pe persoane tinere, sanatoase, cu un risc sporit de Alzheimer, sugerand ca acele persoane ar putea sa prezinte deja semne de alterare a capacitatii de orientare in spatiu cu cateva decenii inainte ca boala sa inceapa sa se manifeste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.