Cercetatorii danezi ar putea sa fi facut din pura intamplare un pas urias in directia dezvoltarii unui tratament universal impotriva cancerului, dupa ce au descoperit ca anumite proteine de malarie ar putea fi utilizate ca o arma foarte eficienta impotriva acestei boli, potrivit independent.co.uk.

Cercetatorii danezi de la Universitatea Copenhaga doreau sa gaseasca o modalitate pentru a le proteja pe femeile insarcinate impotriva malariei, o boala ce poate sa produca o serie de probleme medicale severe, deoarece ataca placenta. Insa ei au descoperit ca proteinele de malarie pot sa atace in acelasi timp si cancerul. Se pare ca noua metoda este eficienta in cazul a 90% din tipurile cunoscute de cancer.

Oamenii de stiinta au combinat un fragment de proteina, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxina. Secventa proteica poate fi introdusa apoi in celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugand celulele tumorale, scrie MEDIAFAX.

Savantii au descoperit ca in ambele cazuri proteinele de malarie se ataseaza de acelasi carbohidrat. Noul tratament ar putea exploata similaritatile dintre cele doua situatii medicale. Acel carbohidrat asigura o crestere rapida a placentei. Cercetatorii danezi au aratat ca el asigura aceeasi functie si in cazul tumorilor - iar parazitul malariei se ataseaza de celulele canceroase exact in acelasi fel, putand apoi sa se le distruga.

Oamenii de stiinta cautau de foarte mult timp o metoda care sa le permita sa exploateze similaritatile dintre placenta si tumori. "Timp de decenii, savantii au cautat similaritati intre cresterea placentei si a tumorilor. Placenta este un organ, care, intr-un interval de cateva luni, creste de la cateva celule pana la un organ care are o greutate de aproximativ 1 kilogram, furnizand embrionului oxigen si nutrimente intr-un mediu relativ strain. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac acelasi lucru, cresc cu agresivitate, intr-un mediu relativ strain", a spus Ali Salanti, cercetator la Universitatea Copenhaga.

Metoda a fost deja testata pe celule de laborator si pe soareci cu cancer, precizeaza autorii studiului, publicat in revista Cancer Cell. Ei spera, de asemenea, ca primele teste pe pacienti umani sa fie realizate in urmatorii patru ani.

In testele pe soareci, animalele au fost implantate cu trei tipuri diferite de cancere umane. Metoda savantilor danezi a redus cu trei sferturi tumorile din cazurile de limfom non-Hodgkin, a eliminat complet cancerul de prostata in cazurile a doi dintre cei sase soareci si a reusit sa pastreze in viata cinci din sase soareci care avea cancer osos metastazat, in comparatie cu grupul de control, in cadrul caruia toate animalele cu cancer au murit.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.