Un copil australian in varsta de 16 luni a fost operat cu succes de medicii din orasul Brisbane, dupa ce a suferit o "decapitare interna", in urma unui accident de automobil, informeaza fr.euronews.com.

Cazul lui Jaxon Taylor reprezinta un miracol. Medicii chirurgi de la Spitalul Municipal din Brisbane au reusit sa salveze viata micutului pacient in varsta de 16 luni, care a fost pur si simplu "decapitat intern", intr-un accident de automobil: doua dintre vertebrele sale cervicale au fost sfaramate, iar craniul lui s-a desprins de coloana vertebrala.

Din fericire, niciunul dintre nervii cu rol vital ai copilului nu a fost sectionat.
"Multi dintre copiii care sufera astfel de accidente nu supravietuiesc in urma unei astfel de rani si, chiar daca uneori se intampla acest lucru, pacientii nu mai pot sa respire si nici sa se miste", a explicat medicul Geoff Askin, coordonatorul echipei de specialisti care a realizat aceasta interventie chirurgicala.

Gratie unui corset special pe care micul pacient va trebui sa il poarte cel putin opt saptamani, capul sau a putut fi plasat in pozitia corecta, iar Jaxon a putut sa mearga din nou, la doar cateva ore dupa acea operatie, care a durat sase ore.

Opt saptamani reprezinta intervalul de timp de care tesuturile si conexiunile nervoase de la nivelul gatului au nevoie pentru a beneficia de o vindecare completa, scrie MEDIAFAX.

In iunie 2015, Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea sa realizeze primul transplant de cap/ corp al unui om din lume, a declarat ca planuieste sa faca aceasta interventie chirurgicala in urmatorii ani, in SUA sau in China.

Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anuntat pentru prima data acest proiect ambitios in 2013, precizand la momentul respectiv ca interventia chirurgicala nu va putea fi realizata mai devreme de anul 2016.

Chirurgul italian l-a intalnit si pe primul voluntar care s-a oferit sa suporte aceasta operatie, un barbat rus, in varsta de 30 de ani, Valery Spiridonov, care sufera de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boala neuromusculara progresiva, rara, caracterizata prin degenerescenta neuronilor motori.

Citeste si:
Ilinca Vandici, confesiuni despre divorț și relația cu tatăl fiului...
Ilinca Vandici, confesiuni...

Criticii spun ca aceste planuri reprezinta "o pura fantezie", insa Sergio Canavero afirma ca toate tehnicile necesare pentru o astfel de interventie chirurgicala exista deja pe piata si trebuie doar sa fie cumulate si puse sa lucreze impreuna. Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimute, iar o operatie similara, realizata pe soareci, a fost executata de curand in China.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.