Cercetatorii britanici au adresat autoritatilor din tara lor o cerere oficiala in care au solicitat permisiunea de a edita gene ale unor embrioni umani, intr-o serie de experimente, ce vor fi realizate cu scopul de a obtine informatii vitale despre primele stadii de dezvoltare a organismului uman.

La doar cateva luni dupa ce savantii chinezi au generat controverse serioase in comunitatea internationala, anuntand ca au modificat genetic un set de embrioni umani, Kathy Niakan, expert in celule susa, cercetatoare la Institutul Francis Crick din Londra, a cerut organismului guvernamental britanic care reglementeaza programele de fertilitate o licenta pentru a putea sa desfasoare experimente similare, informeaza Reuters. In cererea pe care a depus-o la Human Fertilization and Embryology Authority (HFEA), Kathy Niakan spune ca nu intentioneaza sa modifice genele embrionilor pentru a-i folosi in reproducerea umana, ci pentru a-i ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine felul in care se dezvolta embrionii umani sanatosi.

"Noile informatii ar putea fi utilizate pentru a imbunatati dezvoltarea embrionilor dupa fertilizarea in vitro si ar putea duce la obtinerea unor tratamente clinice mai bune contra infertilitatii", a spus cercetatoarea britanica, adaugand ca toti embrionii umani care vor fi donati in cadrul acestui program vor fi folositi doar in scopuri stiintifice.

Oameni din lumea intreaga participa in aceasta perioada la o serie de dezbateri despre o potentiala utilizare a unei noi tehnici genetice, denumita CRISPR-Cas9, ce permite cercetatorilor sa editeze orice fel de gena, inclusiv pe cele din embrionii umani. Desi noua metoda permite savantilor sa identifice, sa modifice sau chiar sa elimine anumite gene deficitare, criticii spun ca aceasta tehnica are, totodata, potentialul de a crea pe piata o cerere impresionanta de "bebelusi modificati genetic".

Purtatorul de cuvant de la HFEA a precizat ca legislatia britanica interzice editarea genetica a embrionilor pentru utilizarea ulterioara a acestora in diverse tratamente, dar permite aceasta tehnica, daca ea este realizata sub incidenta unei licente HFEA.

Cercetatorii chinezi au anuntat in luna aprilie ca au realizat primele experimente din istorie care au vizat editarea ADN-ului unor embrioni umani.

Citeste si:
Dezbateri pe noua Lege a Educației. Până când se mai pot propune...
Dezbateri pe noua Lege a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.