Un ingredient cheie folosit in chimioterapie, care se gaseste in mod natural intr-o planta ce creste in Himalaya, poate fi obtinut cu ajutorul tutunului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Standford din California, SUA, informeaza dailymail.co.uk.

Etoposidul este un medicament folosit in chimioterapie, in cazul cancerelor pulmonare, ovariene, testiculare, precum si in limfom. Etoposidul nu poate fi obtinut fara un ingredient cheie, numit podofilotoxina, gasita in mod natural intr-o planta din Himalaya, Sinopodophyllum hexandrum, care insa creste lent si se gaseste destul de greu.

Cercetatorii americani au reusit, cu ajutorul ingineriei genetice, sa modifice planta de tutun - nicotiana benthamiana - pentru a crea un nou extract ce poate fi folosit pentru a obtine etoposidul.

Specialistii s-au concentrat asupra a patru gene din planta de tutun, cunoscute ca fiind implicate in productia de podofilotoxina, apoi au analizat datele plantei pentru a identifica gene similare. Ulterior au manipulat planta de tutun pentru a activa noi gene si au identificat compusii rezultati in tesutul frunzelor. In total, autorii au identificat sase noi gene, care, combinate cu cele patru initiale, au produs un nou ingredient pentru etoposid, desmetil-epipodofilotoxina. Cercetatorii spun ca noul ingredient cheie este mai eficient decat cel obtinut din planta Sinopodophyllum hexandrum, scrie MEDIAFAX.

Autorii studiului, publicat in revista Science, au pus la punct metoda prin care poate fi recreat acest ingredient cheie in tutun, in speranta ca vor putea aplica procedura si in cazul altor plante si a obtine apoi medicamente anticancer mai performante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.