Cateva medicamente uzuale ofera o noua raza de speranta femeilor diagnosticate cu "gena cancerului mamar", aceeasi cu care a fost depistata si actrita Angelina Jolie, deoarece sunt capabile sa reduca semnificativ riscul de aparitie a acestei boli, informeaza dailymail.co.uk.

Mii de femei tinere ar putea fi scutite de suferintele cauzate de cancerul mamar - si ar putea sa evite astfel traumele provocate de ablatia sanilor -, gratie unei descoperiri facute de oamenii de stiinta din Marea Britanie. Studiul acestora se afla inca intr-un stadiu incipient, dar specialistii considera ca noua cercetare "deschide o fereastra complet noua de oportunitati" in lupta impotriva cancerului mamar cauzat de aceleasi gene cu care a fost depistata si Angelina Jolie.

Expertii considera ca noul studiu ar putea chiar sa conduca la o eliminare completa a dureroaselor operatii pe care le-a facut vedeta americana. Angelina Jolie a suportat o dubla mastectomie dupa ce a aflat ca este purtatoare a unei gene ce este asociata cu un risc de 87% de cancer mamar - un procent de opt ori mai mare decat riscul mediu in randul populatiei feminine mondiale, scrie MEDIAFAX.

Acea gena defectuoasa - BRCA1 - este asociata si cu un risc sporit de cancer ovarian. Din acest motiv, Angelina Jolie a suportat o a doua interventie chirurgicala, prin care medicii i-au extirpat ovarele si trompele uterine. Gena BRCA1 si "sora" ei, BRCA2, se fac vinovate de aparitia unui numar de 5.000 de cazuri de cancer mamar, in fiecare an, in Marea Britanie.

In cazul acestor femei, boala tinde sa apara mai devreme ca de obicei, iar unele dintre paciente dezvolta cancer mamar inainte de a implini varsta de 30 de ani. Tumorile alimentate de genele din clasa BRCA tind, de asemenea, sa creasca si sa se raspandeasca mai repede in organism si sunt mai greu de tratat.

Femeile care au pierdut rude apropiate din cauza acestei boli sunt eligibile pentru teste genetice si scanari regulate in Marea Britanie, insa, chiar si astfel, boala poate ramane nedetectata.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Exista anumite medicamente care pot fi luate pentru a diminua riscul de cancer mamar, insa ele nu au aceleasi rezultate pentru toate pacientele. Din acest motiv, multe femei decid ca singurul mod de a se proteja impotriva acestei boli consta in ablatia ambilor sani si a ovarelor.

Noul studiu mizeaza pe administrarea de medicamente pentru a reduce riscul de cancer mamar. In acest fel, pacientele ar beneficia de o reducere a stresului emotional si a celui fizic. De asemenea, femeile care nu vor mai fi nevoite sa suporte o ablatie a ovarelor vor putea astfel sa aiba copii.

Cercetatorii de la University College din Londra au dorit sa identifice mecanismul prin care aceste gene defectuoase declanseaza cancerul. Medicii britanici au descoperit ca femeile care sunt purtatoare ale acestor gene sintetizeaza mai mult progesteron. Acest lucru determina o concentratie neobisnuit de mica dintr-o proteina anticancer, denumita OPG.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Din fericire, pe piata exista deja medicamente care pot sa corecteze aceste concentratii scazute de OPG din organism.

Unul dintre aceste medicamente, Mifepristone, care este folosit in anumite cazuri de avort, scade concentratia de progesteron si face obiectul unui studiu clinic desfasurat in prezent in Suedia, in colaborare cu cercetatorii din Londra. Cel de-al doilea, un medicament folosit contra osteoporozei, denumit Denosumab, urmeaza sa fie testat in curand la Londra. Aproximativ 60 de femei care asteapta operatia de mastectomie vor participa la acest studiu.

Participantele la studiu vor primi unul dintre cele doua medicamente in saptamanile de dinaintea operatiilor.

Medicii vor compara mostre de tesut prelevate inainte si dupa tratament si spera sa demonstreze ca medicamentele respective au influentat schimbarile caracteristice de morfologie celulara care apar in primele stadii ale cancerului mamar. Daca aceasta ipoteza va fi confirmata, medicii londonezi vor organiza studii mai ample - pe un numar mai mare de persoane si cu o perioada de monitorizare mai lunga.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

Martin Widschwendter, coordonatorul studiului, spune ca, daca aceste doua medicamente se vor dovedi a fi "sigure", ele nu vor avea nevoie sa fie 100% eficiente pentru a putea fi folosite apoi pe scara larga. Un medicament care reduce riscul de cancer mamar pana aproape de valoarea medie mondiala a acestuia va fi considerat "atractiv" de medici si de industria farmaceutica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.