Un nou tip de virus urias, datand din preistorie, a fost descoperit recent in permafrostul din Siberia, informeaza site-ul lexpress.fr.

"Mollivirus sibericum" a fost denumit astfel pentru ca este "moale" si a fost descoperit in aceasta regiune a Federatiei Ruse. Vechi de 30.000 de ani, noul virus a fost gasit in solul inghetat in permanenta (permafrost sau pergelisol) din Siberia.

Descoperirea, realizata de o echipa franco-rusa, demonstreaza faptul ca virusurile uriase "nu sunt rare si sunt foarte diversificate", a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre coordonatorii studiului, publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

In 2014, aceeasi echipa, din care face parte si Chantal Abergel de la Centre National de Recherches Scientifiques (CNRS) din Franta, a reusit sa readuca la viata un alt tip de virus urias, Pithovirus, conservat in acelasi esantion de permafrost. Primul tip de virus urias a fost descoperit in 2003. Inainte de acea descoperire, oamenii de stiinta credeau ca virusurile erau in mod obligatoriu foarte mici si erau compuse doar din cateva gene. Odata cu descoperirea lui Mollivirus sibericum, numarul virusurilor uriase identificate in aceasta familie a ajuns la patru. Doua dintre acestea au fost gasite in permafrost.

Virusurile uriase, care au diametre de peste 0,5 microni, sunt usor de vizualizat cu ajutorul unui simplu microscop optic, spre deosebire de alte virusuri. Ele pot fi confundate foarte usor cu bacterii. Cercetatorii i-au readus la viata cu ajutorul unor amibe (organisme unicelulare), folosite ca celule-gazda. Savantii au verificat si s-au asigurat anterior ca aceste virusuri nu erau patogene pentru oameni, nici pentru soarecii testati.

Mollivirus sibericum, descoperit de echipele de savanti rusi din nord-estul siberian extrem, poseda peste 500 de gene. El are forma unei carene lunguiete, cu o lungime de 0,6 microni.

Potrivit lui Jean-Michel Claverie, profesor de medicina la Universitatea Aix-Marseille si director al Laboratorului de cercetare in informatie genomica si structurala din Marsilia, noua descoperire ar trebui sa-i faca pe oameni sa isi puna intrebari in legatura cu riscul potential ca aceste virusuri sa se trezeasca intr-o buna zi, daca oamenii vor continua sa foreze prea mult si prea des in subsolul din regiunile arctice, in cautarea unor metale pretioase si a zacamintelor de petrol, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Analizele ADN-ului continut in esantionul de permafrost au permis confirmarea prezentei unui genom intact de Mollivirus sibericum, desi intr-o concentratie extrem de slaba. "Cateva particule virale inca infectioase pot fi suficiente, in prezenta unei gazde sensibile, pentru o reaparitie a virusului potential patogen in regiunile arctice, din ce in ce mai frecventate pentru resursele lor miniere si petroliere, a caror accesibilitate si exploatare industriala au fost facilitate de incalzirea globala", se afirma in comunicatul oficial emis de CNRS.

Incalzirea globala elibereaza intr-adevar regiunile arctice de tot mai multe gheturi marine, fapt ce permite accesul in Siberia Orientala si de Nord prin rute martime care nu existau pana de curand. "Daca nu luam masuri si vom permite ca acele zone sa fie industrializate fara a lua masuri de precautie, riscam sa trezim la viata intr-o buna zi virusuri - precum cel al variolei - pe care le credeam eradicate", a avertizat Jean-Michel Claverie.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.