Un nou test sangvin este capabil sa calculeze ritmul in care imbatraneste organismul si, implicit, riscul de aparitie a dementei, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

Testul calculeaza "varsta biologica" a pacientului si o compara cu varsta reala a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla daca o persoana prezinta riscul de dementa, cu multi ani inainte de declansarea acestei boli.

Persoanele care sunt mai "batrane" din punct de vedere biologic decat varsta lor reala prezinta un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscuta forma de dementa, afirma cercetatorii britanici.

Testul ofera pacientului un "scor al varstei", bazat pe o serie de markeri genetici aflati in sangele acestuia. Studiul, desfasurat pe durata a 20 de ani, a vizat obtinerea unei "semnaturi genetice" a ARN-ul voluntarilor.

Atunci cand 700 de voluntari in varsta de 70 de ani si cu o stare de sanatate buna au fost testati, medicii au constatat ca varstele lor biologice au diferit intre ele cu o marja de peste 20 de ani - de la mai putin de 60 de ani si pana la peste 80 de ani, scrie MEDIAFAX.

Autorii studiului considera ca cercetarea lor ar putea fi extrem de valoroasa si ar putea sa ii ajute pe medicii aflati in cautarea unor donatori de organe. Medicii utilizeaza cel mai adesea varsta pacientului pentru a stabili daca o persoana este potrivita pentru a deveni donator. In schimb, varsta biologica ofera medicilor o prognoza mai buna asupra starii de sanatate a organelor care urmeaza sa fie transplantate.

Studiul, realizat de cercetatorii de la King's College din Londra, in colaborare cu savanti de Institutul Karolinska din Suedia si de la Universitatea Duke din Statele Unite, a fost publicat in revista Genome Biology.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.