Administrarea de aspirina pacientilor diagnosticati cu cancer ar putea creste eficienta noilor medicamente - de obicei scumpe - care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva tumorilor, au aratat o serie de experimente realizate recent pe soareci, informeaza Reuters.

Imunoterapia are potentialul de a revolutiona tratamentele anticancer, oferind pacientilor o reactie autoimunitara mai buna si mai indelungata, cu mai putine efecte adverse decat tratamentele conventionale, insa noile medicamente nu genereaza in toate cazurile aceleasi efecte pozitive.

Unul dintre motive consta in faptul ca tumorile canceroase produc cantitati mari dintr-o molecula, prostaglandin E2 (PGE2), care opreste reactia normala a sistemului imunitar, ce vizeaza atacarea celulelor tumorale, potrivit cercetatorilor de la Francis Crick Institute din Londra, autorii acestui studiu.

Aspirina blocheaza productia de PGE2, iar savantii britanici au descoperit ca, atunci cand este administrata in combinatie cu un medicament folosit in cadrul imunoterapiei, denumit anti-PD-1, se obtine o incetinire substantiala a cresterii cancerului intestinal si a melanomului, in cazul soarecilor, in comparatie cu tratamentele ce constau doar in imunoterapie, scrie MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta detin deja cateva dovezi in legatura cu faptul ca rezultatele obtinute in studiul realizat pe soareci vor fi valabile si in cadrul testelor pe tesuturi umane, insa medicii britanici spun ca vor avea nevoie de o perioada destul de indelungata inainte de a putea sa demonstreze acest lucru, dincolo de orice dubiu. Cu toate acestea, noua cercetare a contribuit la intarirea reputatiei de "medicament-minune" pe care o are aspirina. Sintetizata pentru prima data de un chimist al companiei Bayer in urma cu peste un secol, aspirina este deja folosita pentru prevenirea infarctului si, potrivit unor rapoarte preliminare, pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului intestinal si a altor tipuri de cancer.

Companiile farmaceutice Merck si Bristol-Myers Squibb au aprobat recent medicamentele din clasa anti-PD-1, iar un medicament concurent, anti-PD-L1, este in prezent in stadiu de dezvoltare in laboratoarele unor companii rivale, precum Roche si AstraZeneca.

Citeste si:
Aspirina va fi testată drept medicament contra COVID într-un studiu...
Aspirina va fi testată drept...

Studiul cercetatarilor britanici a fost publicat, joi, in revista Cell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.