Veninul viespilor Polybia paulista, o specie originara din Brazilia, ar putea deveni o "arma" extrem de eficienta in lupta impotriva cancerului, deoarece este capabil sa distruga tumorile, fara sa afecteze celulele sanatoase, informeaza huffingtonpost.com.

Potrivit unui studiu publicat in Biophysical Journal, in aceasta saptamana, veninul acestor viespi contine o toxina, denumita MP1, care distruge selectiv tumorile, fara sa afecteze celulele sanatoase. In testele de laborator, cercetatorii au aratat ca MP1 inhiba cresterea tumorilor la pacientii diagnosticati cu cancer de prostata si de vezica, ca si raspandirea celulelor bolnave in sange la pacientii diagnosticati cu leucemie, care erau anterior rezistente la o serie de medicamente.

Toxina interactioneaza cu lipidele aflate in afara membranelor celulelor canceroase. Apoi, veninul sparge structura membranei protectoare, generand "gauri", care permit moleculelor ce au un rol critic in supravietuirea celulei canceroase sa se scurga in afara acesteia.

Potrivit coordonatorului studiului, Joao Neto, medic la Universitatea de stat din Sao Paulo, acele gauri din membrana celulei canceroase au nevoie de doar cateva secunde pentru a se forma, sub actiunea veninului.

Intrucat celulele sanatoase nu prezinta acele lipide pe invelisul lor exterior (ci pe membrana interna a celulei), se pare ca ele nu sunt vizate de toxina din veninul viespilor braziliene. "Terapiile anticancer ce vizeaza compozitia de lipide de pe membrana celulara ar genera o clasa complet noua de medicamente anticancer", a spus Paul Beales, unul dintre autorii studiului. "Aceasta descoperire ar putea fi utila pentru a dezvolta o noua combinatie de terapii, in care medicamente multiple sunt folosite simultan pentru a trata cancerul, prin atacarea unor parti diferite ale cancerului, in acelasi timp", a mai spus acesta.

Desi folosirea veninului viespilor braziliene ca optiune de tratament reprezinta o posibilitate interesanta, ea ramane deocamdata doar la nivel teoretic. Autorii studiului sunt de parere ca oamenii de stiinta vor trebui sa efectueze mai multe studii suplimentare inainte de a putea sa foloseasca acest tip de venin pe pacienti umani, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.