Un sortiment de inghetata care nu se topeste a fost creat recent de cercetatorii scotieni, cu ajutorul unei proteine dintr-un aliment japonez traditional, care face ca preparatele culinare sa isi pastreze forma solida pentru o perioada mai indelungata, informeaza dailymail.co.uk.

Zilele tricourilor patate cu ciocolata si ale cornetelor de inghetata pe care se preling picaturi lipicioase ar putea sa devina in curand o simpla amintire, spun autorii acestui studiu. Cercetatorii scotieni au descoperit o modalitate de fabricare a unui sortiment de inghetata cu o textura mai ferma, ce permite acestui tip de desert sa ramana in stare solida pentru o perioada mai mare de timp, gratie unei proteine care ajuta ingredientele sa ramana "lipite" unele de celelalte.

Proteinele, care "leaga" impreuna aerul, grasimile si apa din inghetata, este continuta intr-un aliment japonez traditional, servit la micul dejun, denumit "natto".

Cercetatorii de la Universitatea Edinburgh si de la Universitatea Dundee au descoperit ca, prin adaugarea acestei proteine in inghetata, deliciosul desert ramane intact pentru o perioada mai indelungata. De asemenea, proteina respectiva impiedica inghetata sa cristalizeze atunci cand este pusa la congelator, generand, in schimb, o crema cu o consistenta omogena si onctuoasa.

Noua descoperire va permite producatorilor de inghetata sa foloseasca in procesul de fabricatie mai putine grasimi saturate, iar noile sortimente de inghetata vor contine astfel mai putine calorii. Noile sortimente de inghetata ar putea fi lansate pe piata intr-un interval de pana la cinci ani, scrie MEDIAFAX.

Natto, preparat din boabe de soia fermentate, este un aliment servit adeseori la micul dejun alaturi de orez fiert. Natto are un continut ridicat de proteine si are o textura lipicioasa si fibroasa si un miros asemanator branzeturilor. Proteina din boabele de soia ajuta moleculele de lipide sa se lipeasca de bulele de aer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.