Un nou test sangvin, creat de cercetatorii de la Institute of Cancer Research din Londra, ar putea salva numeroase vieti omenesti, deoarece este capabil sa identifice acele cazuri medicale in care cancerele au inceput sa creasca din nou in organism, dupa incheierea tratamentului, potrivit bbc.com.

Savantii britanici au descoperit, gratie acestui test sangvin, urme ale cancerului mamar in organismele pacientelor cu opt luni inainte ca medicii sa observe revenirea bolii. In acest studiu, noul test sangvin a reusit sa identifice 12 din cele 15 cazuri de recidiva a cancerului mamar in randul pacientelor testate, scrie MEDIAFAX.

Expertii considera insa ca vor avea nevoie de o anumita perioada de timp si de studii suplimentare inainte ca noul test sangvin sa poata fi utilizat in spitale si clinici.

Operatiile chirurgicale de extirpare a tumorilor reprezinta una dintre formele principale de tratament in cazul bolnavilor diagnosticati cu cancer. Totusi, orice tumoare incepe cu o singura celula canceroasa. Daca mai multe celule din tumori s-au raspandit deja in alte parti ale corpului sau daca medicul chirurg nu indeparteaza intreaga tumoare, atunci cancerul poate sa revina.

Un numar de 55 de paciente care erau expuse unui risc sporit de recidiva din cauza marimii tumorilor extirpate au fost monitorizate cu atentie in cadrul acestui studiu, ale carui rezultate au fost publicate in revista Science Translational Medicine.

Oamenii de stiinta au analizat ADN-ul care suferise mutatii la nivelul tumorilor si au continuat, apoi, sa caute acele mutatii in fluxul sangvin al pacientelor. Un numar de 15 paciente au suferit recidive ale cancerului, iar noul test sangvin a identificat, in avans, 12 dintre bolnave. Celelalte trei paciente au avut un tip de cancer care se raspandise deja la nivelul creierului, iar bariera hematoencefalica a oprit celulele canceroase sa revina in fluxul sangvin. In plus, testul sangvin a detectat ADN canceros in corpul uneia dintre paciente care nu a suferit insa o recidiva in perioada de monitorizare.

Niciuna dintre pacientele din acest studiu nu a fost anuntata de medici in legatura cu faptul ca fragmente celulare canceroase au fost detectate din nou in organismele lor, deoarece o astfel de decizie ar fi fost lipsita de etica si s-ar fi bazat pe un protocol medical deocamdata neaprobat.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Cu toate acestea, detectarea timpurie a cancerului va conduce la inceperea mai devreme a tratamentelor, inclusiv a chimioterapiei, care vor imbunatati astfel considerabil sansele de supravietuire.

Analizele de sange sunt relativ ieftine. Insa analizarea ADN-ului din tumori in vederea depistarii unor mutatii reprezinta o procedura medicala ce este inca destul de scumpa.

Totusi, tarifele incep sa scada si in domeniul medicinei anticancer, care a evoluat de la proceduri de tratare a tumorilor din orice parti ale corpului in care acestea sunt descoperite la administrarea de medicamente care tintesc mutatii specifice de la nivelul tumorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.