O metoda revolutionara de a "stopa" cancerul, care reprogrameaza celulele tumorale pentru a le face sa redevina sanatoase, a fost inventata de cercetatorii de la Mayo Clinic din statul american Florida, informeaza dailymail.co.uk.

Savantii americani au reusit in cadrul acestui studiu sa transforme celule tumorale asociate cancerului mamar si celui de vezica urinara, pentru ca acestea sa redevina benigne. Ei considera ca si alte tipuri de cancer ar putea fi vindecate cu ajutorul acestei metode revolutionare, deoarece au descoperit un fel de "cod" sau "software biologic" care stopeaza cancerul.

Noua metoda se afla inca in stadii incipiente de testare, insa creatorii ei spun ca aceasta descoperire ofera o noua raza de speranta bolnavilor de cancer din lumea intreaga, ale caror vieti ar putea fi salvate in viitor.

Spre deosebire de medicamentele anticancer conventionale, care functioneaza prin distrugerea celulelor canceroase, studiul cercetatorilor americani a vizat "dezarmarea" acestor celule, pentru a le face sa redevina inofensive.

Cercetarea a avut la baza o proteina denumita PLEKHA7, care ajuta celulele sanatoase sa se grupeze si sa se lipeasca intre ele. Studiul savantilor de la Mayo Clinic Florida a aratat ca aceasta proteina lipseste sau functioneaza deficitar in cazul mai multor tipuri de cancer. Atunci cand se intampla acest lucru, o serie de factori genetici cu rol-cheie in interiorul celulelor se amesteca intre ei si celulele respective devin canceroase.

Echipa americana, coordonata de cercetatorul Panos Anastasiadis, a reusit sa reseteze acele instructiuni genetice, stopand in acest fel dezvoltarea cancerului, scrie MEDIAFAX.

Testele de laborator, realizate pe celule umane, au demonstrat faptul ca acele celule tumorale, provenind de la pacienti cu cancer mamar si de vezica, au redevenit "normale".

Coordonatorii studiului considera ca noua metoda va putea fi aplicata si in cazul altor tipuri de cancer, cu exceptia celui cerebral si al sangelui. Metoda ar trebui sa fie eficienta insa in cazul cancerului pulmonar, unul dintre cele mai letale tipuri de cancer. De asemenea, chiar daca noua metoda - care nu a fost deocamdata testata in mod direct pe pacienti umani - ii va ajuta pe bolnavi, acestia vor avea nevoie in continuare de chimioterapie.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Studiul a fost publicat in revista Nature Cell Biology.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.