Misterul zambetului celebru al Mona Lisei a fost descifrat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, care, analizand o alta pictura realizata de Leonardo da Vinci, au ajuns la concluzia ca maestrul renascentist s-a folosit de o iluzie optica pentru a insela vederea periferica a privitorului.

Expresia misterioasa a Mona Lisei captiveaza de cateva secole lumea intreaga, insa ea nu reprezinta singurul zambet enigmatic pe care l-a creat Leonardo da Vinci, se afirma intr-un articol publicat in dailymail.co.uk. Cercetatorii britanici de la Universitatea Sheffield Hallam si de la Universitatea Sanderland au examinat o pictura mai veche a maestrului italian si afirma ca au descoperit secretul acestuia pentru a realiza pe panza "un zambet ce nu poate fi descifrat".

Studiul lor a dezvaluit felul in care "La Bella Principessa", pictata de Leonardo da Vinci inainte ca maestrul italian sa finalizeze Mona Lisa la sfarsitul secolului al XV-lea, foloseste un truc inteligent pentru a insela atentia privitorului.

Savantii britanici au descoperit ca, printr-o modalitate specifica de combinare a culorilor, realizata pentru a insela vederea periferica, forma gurii femeii din tablou pare sa se modifice in functie de unghiul din care este privita.

Atunci cand este privita direct, linia gurii femeii din pictura este orientata in jos. Dar, intrucat ochii privitorului se indreapta apoi imediat in alte directii, pentru a examina si alte trasaturi ale portretului, colturile gurii acesteia par ca urmeaza o linie ascendenta, creand astfel un zambet ce poate fi observat doar indirect, din lateral, la fel ca in cazul Mona Lisei, scrie MEDIAFAX.

Tehnica se numeste "sfumato" si poate fi observata atat in portretul "Mona Lisa", cat si in "La Bella Principessa". Desi tehnica a fost utilizata si de alti artisti renascentisti, niciunul nu a atins nivelul de maiestrie al lui Leonardo da Vinci, afirma autorii studiului, publicat in revista Vision Research.

Specialistii in arta renascentista sunt de parere ca "La Bella Principessa" o reprezinta pe Bianca Sforza, fiica lui Ludovico Sforza, ducele Milanului, pictata la varsta de 13 ani si care urma sa se casatoreasca cu comandantul armatei ducale. Bianca Sforza a murit insa la doar cateva luni dupa casatorie, probabil din cauza unei sarcini ectopice.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.