Peste jumatate dintre barbatii romani afirma ca asista la alaptare ori de cate ori au ocazia, 80 la suta cunosc beneficiile laptelui matern, iar patru din zece ar fi dispusi sa alapteze, daca ar putea face acest lucru, rezulta dintr-un sondaj realizat la solicitarea Asociatiei SAMAS.

Un sondaj online realizat de Ivox la solicitarea retelei nationale de educatori perinatali (Asociatia SAMAS) a aratat ca barbatii romani sunt tot mai implicati in deciziile care tin de alaptarea bebelusului.

Astfel, 54 la suta dintre ei asista la alaptare ori de cate ori au o ocazia, peste 80 la suta dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, patru din zece ar alapta, daca ar putea, iar o treime dintre participantii la studiu nu ar refuza, insa sustin ca nu s-au gandit niciodata la asta, pentru ca nu s-au pus in pielea partenerei.

"Totusi, doi din zece barbati nu au dorit sa asiste la alaptat, considerand ca este strict problema femeilor"
, rezulta din sondajul prezentat luni.

Initiatorii au mai constatat ca o mare parte dintre barbati cunosc beneficiile laptelui matern, opt din zece declarand ca alaptatul sta la baza formarii imunitatii copilului, iar cinci din zece mai stiu si ca alaptarea scade riscul de cancer mamar la femei si al unor afectiuni ginecologice.

"O mare parte dintre barbati cunosc inclusiv care este perioada de timp recomandata de medici pentru alaptare: aproape 60 la suta dintre participantii la studiu stiau ca este recomandata alaptarea exclusiva pana la sase luni, in timp ce un sfert dintre barbati au declarat ca nu stiu cat timp ar trebui sa alapteze femeile", mai rezulta din sondaj.

Initiatorii precizeaza ca desi o treime dintre barbati considera ca subiectul implicarii tatilor in procesul alaptarii este "la moda" si citesc impreuna cu partenera informatii despre schimbarile care au loc in sarcina si practici de ingrijire a copilului in primele luni de viata, foarte putini apeleaza la ajutorul unor specialisti in domeniu. Astfel, doar 26 la suta dintre respondenti au declarat ca s-au informat cu partenerele despre alaptare, inca de dinainte de nastere la un curs de pregatire prenatala, si doar unu din zece barbati (11 la suta) a participat la un curs de puericultura, ca sa fie pregatit sa isi ingrijeasca bebelusul in mod corect.

Citeste si:
Gecile pentru bărbați: 3 tendințe pentru sezonul rece
Gecile pentru bărbați: 3...

"Cu toate acestea, discutiile despre alaptare nu sunt foarte comune in cuplu, aproape jumatate dintre participantii la studiu (45 la suta) au declarat ca nu au discutat niciodata cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumatate dintre femeile care si-au dorit sa alapteze (57 la suta) nu si-au implicat partenerii si nu le-au cerut sfatul in aceasta privinta", rezulta dupa centralizarea datelor.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 201 barbati, tati cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani, cu copii cu varste intre zero si sapte ani, in perioada 23-30 iulie 2015.

Romania este una din tarile cu cea mai scazuta rata a alaptarii exclusive, de doar 12 la suta, fata de media europeana de 30 la suta, care este mica, la randul ei, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului in 2011.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

"In unele maternitati, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, cand ajung acasa, continua sa aiba nevoie de suport. Atunci, daca nu ai un partener informat si suportiv, care sa te ajute cu informatii si cu sustinere, poti ceda in fata dificultatilor ce pot aparea in timpul alaptarii. Foarte interesant este faptul ca peste 60 la suta dintre solicitarile pe care le primim la Asociatia SAMAS pentru consultanti in lactatie, in primele saptamani dupa nastere, vin de la barbati. Ceea ce inseamna ca taticii chiar pot face diferenta! Lansam, deci, aceasta campanie, pentru ca vrem sa accentuam rolul pe care il au barbatii in succesul procesului de alaptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului si care poate fi asumat de acum prin participarea la cursuri prenatale despre alaptare", a declarat vicepresedintele SAMAS, Ana Maita.

Citeste si:
Ce probleme are Roxana Vancea, după ce a născut: „De la alăptat...
Ce probleme are Roxana...

Ea mai arata ca, exceptand laptele matern, barbatii le pot oferi nou-nascutilor tot ce le ofera mamele in timpul alaptarii: afectiune, caldura, ingrijire, protectie, scrie MEDIAFAX.

Asociatia SAMAS, organizeaza, in cadrul Saptamanii Internationale a Alaptarii, campaniei "Taticii fac diferenta!", oferind cadou Cursul Prenatal despre Alaptare tuturor gravidelor care vin insotite de partener sau de o alta persoana de suport de sex masculin. Inscrierile se vor face in perioada 1-7 august, atat pe plan local, cat si online, prin formularul: http://bit.ly/1IcALhy

Tot in cadrul campaniei, organizatia neguvernamentala lanseaza si Manifestul taticilor care fac dieferenta, o initiativa prin care invita toti tatii din Romania sa isi demonstreze public sustinerea fata de partenere, pentru a schimba in sens pozitiv statisticile despre alaptare. Cei interesati pot semna manifestul online la adresa: http://www.petitieonline.com/manifestul_tticilor_care_fac_diferena .

Citeste si:
7 metode ciudate prin care poti obtine bani cand nu ai un job
7 metode ciudate prin care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.