Un medicament anticancer s-a dovedit a fi eficient in identificarea in organism a "rezervoarelor" secrete de HIV, virusul care provoaca SIDA, in cazul pacientilor care par a fi in remisiune dupa ce au urmat o terapie antiretrovirala, informeaza bbc.com

Potrivit unui studiu publicat in PLoS Pathogens, medicamentul este "foarte puternic" in ceea ce priveste reactivarea virusului ascuns. Cercetatorii spun ca descoperirile din cadrul acestui studiu sunt importante, dar trebuie sa se evalueze eventualele efecte adverse asupra pacientilor. Puterea "rezervoarelor" ascunse de HIV a fost demonstrata in celebru caz al bebelusului din Mississippi.

In urma cu doi ani, o fetita americana - cunoscuta sub denumirea "bebelusul din Mississippi" - a parut ca s-a vindecat de HIV. Insa remisiunea ei a durat doar putin peste doi ani, dupa stoparea tratamentului.

Un alt caz spectaculos a fost prezentat in iulie, la o conferinta organizata de International AIDS Society (IAS), in orasul canadian Vancouver. O tanara frantuzoaica in varsta de 18 ani, diagnosticata cu HIV in copilarie, a intrat in remisiune, in ciuda faptului ca nu a mai luat in ultimii 12 ani medicamente impotriva acestui virus periculos care declanseaza SIDA. Acesta este primul caz inregistrat pe plan mondial ce vizeaza intrarea intr-o remisiune indelungata a unui copil infectat cu HIV.

Expertii in domeniu considera ca oamenii de stiinta trebuie sa initieze o serie de studii suplimentare pentru a intelege motivul pentru care anumiti pacienti pot sa controleze virusul dupa oprirea tratamentului.

Tanara s-a nascut in 1996 si a primit virusul de la mama ei - fie in ultimul semestru al sarcinii, fie la nastere. La varsta de trei luni, medicii i-au administrat patru medicamente antiretrovirale. Insa familia ei a decis sa stopeze tratamentul atunci cand fetita avea varsta de aproape sase ani. Dupa 12 ani, concentratiile virale din fluxul ei sangvin sunt in continuare prea mici pentru a putea fi masurate, desi medicii au avertizat-o ca aceasta situatie ar putea sa se schimbe, scrie MEDIAFAX.

Recent, oamenii de stiinta au reusit sa alunge virusul care declanseaza SIDA din celulele in care acesta se refugiaza, la pacientii tratati cu antiretrovirale, si considera ca aceasta strategie - numita "kick and kill" (loveste si ucide) - s-ar putea dovedi utila in lunga si dificila misiune de creare a unui medicament capabil sa elimine HIV definitiv.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

In ceea ce priveste medicamentul anticancer cu potential de a fi utilizat in aceasta strategie, echipa de medici de la UC Davis School of Medicine, SUA, a analizat PEP005 - unul dintre ingredientele dintr-o terapie folosita in prevenirea cancerului la pacientii a caror piele a fost afectata de soare.

Medicamentul a fost testat pe celule cultivate in laborator, precum si pe mostre prelevate de la 13 pacienti cu HIV. In urma experimentelor, s-a demonstrat ca PEP005 are capacitatea de a reactiva HIV aflat in stare latenta si poate reprezenta un punct de pornire pentru noi tratamente contra acestui virus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.