Un vaccin contra virusului febrei hemoragice Ebola, care a provocat peste 11.000 de decese in Africa de vest din decembrie 2013, s-a dovedit a fi eficient 100% in timpul testelor realizate in Guineea, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citata de Reuters.

Vaccinul VSV-ZEBOV, produs de Merck si NewLink Genetics, a fost testat pe aproximativ 4.000 de oameni care s-au aflat in contact strans cu cazuri de Ebola confirmate si a dovedit ca poate oferi protectie dupa zece zile de la administrare. Rezultatele testului a fost descrise drept "remarcabile" de specialistii OMS. "Credem ca lumea este pe punctul de a avea un vaccin contra Ebola eficace", a spus Marie Paule Kieny, expert in vaccinuri in cadrul OMS, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Geneva, vineri.

Vaccinul ar putea fi utilizat pentru a pune capat celei mai grave epidemii de Ebola, care a ucis peste 11.200 de persoane in Africa de Vest, de la izbucnirea ei, in decembrie 2013.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, a spus ca vaccinul, descris intr-un articol publicat in revista de specialitate The Lancet, ar putea "schimba modul de abordare a actualei epidemii de Ebola si a viitoarelor epidemii".

The Gavi Alliance, care cumpara cantitati mari de vaccinuri pentru tarile sarace, ce nu isi permit acest lucru, a anuntat ca va sprijini financiar acest vaccin, dupa ce va fi aprobat. "Trebuie sa fim pregatiti sa actionam oriunde acest virus reprezinta o amenintare", a spus seful Gavi, Seth Berkley.

Testele pentru acest vaccin au inceput in Guineea, pe 23 martie, si au vizat aplicarea si evaluarea eficacitatii unei singure doze de VSV-ZEBOV, folosind strategia "imunizarii inel", respectiv persoanele aflate in stransa legatura cu pacientul diagnosticat cu Ebola au fost imunizate, fie imediat, fie la o data mai indepartata, scrie MEDIAFAX.

Desi datele au aratat ca vaccinul ofera un nivel foarte mare de protectie persoanelor vaccinate imediat dupa contactul cu bolnavul, cercetatorii au asteptat data de 26 iulie pentru a decide sa nu mai aplice strategia de "intarziere", intrucat devenise clar ca amanarea vaccinarii implica riscuri lipsite de etica si inutile.

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

In prezent, testele sunt in desfasurare, toti participantii primind vaccinul imediat dupa contactul cu bolnavul, si vor fi extinse si in sanul grupurilor cu varste cuprinse intre 13 - 17 ani, posibil si 6 - 12 ani, spune OMS. Vaccinul VSV-ZEBOV a fost initial dezvoltat de agentia de sanatate publica din Canada, dupa care a fost preluat de NewLink Genetics, care s-a asociat cu Merck pentru a-l imbunatati, produce si distribui.

Febra hemoragica Ebola este o maladie infectioasa virala severa, de cele mai multe ori mortala, provocata de virusul Ebola. Este caracterizata prin afectiuni hemoragice severe la oameni, primate si antilopele duiker, manifestandu-se in focare epidemice in Africa centrala si de vest. Are o rata de mortalitate de pana la 90% la om si se transmite prin contact direct (piele ranita, mucoase) cu sangele, organele, secretiile, lichidele biologice (urina, saliva, sperma etc.) ale persoanelor infectate, precum si prin contact indirect, prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide. Virusul Ebola a fost identificat pentru prima data in 1976, in doua focare simultane - Nzara (Sudan) si Yambuku (Republica Democrata Congo), acesta din urma fiind situat in apropiere de raul Ebola, care a dat numele bolii.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

In prezent, nu exista inca nici un medicament specific disponibil impotriva febrei hemoragice Ebola, dar sunt disponibile tratamente potentiale, inclusiv produse din sange, terapii imunitare si medicamentoase in curs de evaluare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.