Campul magnetic al Terrei s-a format in urma cu 4,2 miliarde de ani si este mult mai vechi decat anticipau oamenii de stiinta, se afirma intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Rochester din Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters.

Campul magnetic terestru este un aparator al vietii, protejand-o de actiunea nociva a vanturilor solare si a fluxurilor de particule electrice provenind de la Soare, care, altfel, ar distruge si ar elimina atmosfera si apa de pe planeta noastra. "Fara el, Terra ar fi o planeta stearpa", a declarat John Tarduno, geofizician la Universitatea Rochester, coautor al studiului, care a fost publicat in revista Science.

Comunitatea stiintifica dezbate de multa vreme, incercand sa identifice momentul in care s-a format acest "scut" cu rol vital, generat de nucleul din metal lichid al Terrei. Savantii americani au anuntat, joi, ca au gasit dovezi intr-o serie de mici cristale descoperite in vestul Australiei, pe baza carora au stabilit ca acest camp magnetic s-a format in urma cu 4,2 miliarde de ani, mult mai devreme decat se anticipase anterior.

Studiile precedente estimasera varsta campului magnetic terestru la aproximativ 3,5 miliarde de ani, considerand ca acesta a aparut la 1 miliard de ani dupa formarea Terrei. Noul studiu demonstreaza insa faptul ca Terra a fost protejata de campul ei magnetic la foarte scurt timp dupa ce s-a format ca planeta.

"Vanturile solare erau mult mai intense in urma cu 4 miliarde de ani", a spus profesorul Tarduno. "Capacitatea de eroziune a acestuia era probabil de 10 ori mai puternica decat in zilele noastre. Fara acest scut magnetic, exista o probabilitate uriasa ca Terra sa ramana fara atmosfera si fara apa", a mai spus acesta.

Studiul s-a concentrat pe un mineral numit magnetit, continut in stravechi cristale de zirconiu din regiunea Jack Hills din Australia. Magnetitul pastreaza in interiorul sau un fel de inregistrari ale intensitatii campului magnetic din momentul in care mineralul respectiv a fost prins in zirconiu, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Cercetatorii au examinat magnetitul din cristale de zirconiu masurand intre o zecime si doua zecimi de milimetru si care datau dintr-o perioada cuprinsa intre 3,2 miliarde de ani si 4,2 miliarde de ani. Ei au ajuns astfel la concluzia ca Terra a avut in jurul ei in toata acea perioada un camp magnetic.

Fara un camp magnetic, ar fi fost extrem de dificil ca viata sa apara pe Pamant. Doar doua planete din Sistemul Solar, Terra si Mercur, detin un camp magnetic. Planeta Marte a avut si ea un camp magnetic in trecut, insa acesta a disparut in urma cu 4 miliarde de ani. "Marte a avut in trecut oceane si o atmosfera mult mai densa", a explicat profesorul Tarduno. Disparitia campului magnetic a expus planeta Marte la actiunea intensa a vanturilor solare, care au dus la distrugerea atmosferei si la disparitia apei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.