O aurora boreala a fost observata pentru prima data in istorie in afara Sistemului Solar, in jurul unei stele din clasa piticelor cenusii, informeaza bbc.com.

Astronomii dintr-o echipa internationala au detectat acel fenomen luminos in jurul unei pitice cenusii, aflata la o distanta de 18 ani-lumina in constelatia Lirei. Ei spun ca acele raze luminoase aratau ca aurorele boreale de pe Terra, insa erau in realitate de un milion de ori mai stralucitoare si aveau o nuanta mai degraba rosiatica decat verzuie. Studiul lor a fost publicat in revista Nature.

Stuart Littlefair, astronom la Universitatea Sheffield, a spus: "Este pentru prima data cand putem sa confirmam ca am vazut aurore in jurul unor pitice cenunsii".

Aurorele boreale sunt unele dintre cele mai spectaculoase fenomene luminoase de pe Terra. Astfel de straluciri luminoase pot sa apara in jurul tuturor planetelor din Sistemul Solar. Fenomenul se produce atunci cand particulele cu sarcina electrica provenind din Soare interactioneaza cu atmosfera corpurilor ceresti. Insa acea pitica cenusie, un corp ceresc care este prea mic pentru a fi devenit o stea, dar prea masiv pentru a fi o planeta, se afla mult mai departe de Terra, scrie MEDIAFAX.

Denumita LSR J1835, steaua a fost observata cu ajutorul radiotelescopului Very Large Array si a telescoapelor optice Hale si Keck. Aurora boreala de pe acea stea are ca nuanta dominanta rosul, deoarece particulele incarcate electric interactioneaza in principal cu hidrogenul din atmosfera stelei. Pe Terra, stralucirea verzuie a aurorelor boreale apare in momentul in care electronii de la Soare se lovesc de atomii de oxigen din atmosfera planetei noastre.

Savantii incearca sa determine modul in care acele lumini au fost generate. Pitica cenusie LSR J1835 este un fel de stea stinsa si nu are nicio o alta stea in apropiere - asa cum este cazul Soarelui - care sa o loveasca cu particule incarcate electric. "Este posibil ca materia sa fie desprinsa de la suprafata piticei cenusii pentru a produce propriii electroni", a spus profesorul Littlefair.

Citeste si:
A fost descoperita o noua forma de aurora boreala
A fost descoperita o noua...

"O alta teorie afirma ca o planeta inca nedescoperita sau un satelit natural al piticei cenusii ejecteaza materie in spatiu, iar aceasta lumineaza steaua respectiva", a adaugat acelasi specialist. Unele dintre aurorele boreale de pe Jupiter sunt produse in acest fel, atunci cand particulele incarcate electric sunt emise in realitate de vulcanii de pe Io, unul dintre satelitii naturali ai acestei planete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.