Un fenomen astronomic inedit, denumit "Luna albastra", se va produce vineri, pe 31 iulie, informeaza site-ul cnn.com.

Fiecare luna calendaristica include o noapte cu Luna plina, dar, intrucat ciclul lunar si anul calendaristic nu sunt chiar perfect sincronizate, la aproximativ fiecare trei ani, o luna calendaristica include doua nopti cu Luna plina. Satelitul natural al Terrei nu va avea o nuanta albastra pe 31 iulie, denumirea fenomenului avand legatura doar cu aparitia a doua Luni pline in decurs de 31 de zile.

Totusi, Luna apare uneori invaluita intr-un halou albastru, insa acest fenomen se produce doar atunci cand in atmosfera terestra exista cantitati mari de fum si de particule, precum cele care provin din eruptii vulcanice uriase. Asa s-a intamplat in 1883, cand vulcanul Krakatoa a erupt, ejectand in atmosfera atat de multa cenusa, incat Luna a avut o tenta azurie timp de mai multi ani, noapte dupa noapte.

Cel mai recent, satelitul natural al Terrei a parut invaluit intr-o nuanta albastra pe cerul din Edinburgh, Scotia, in septembrie 1950. Potrivit astronomului Robert Wilson de la Observatorul Regal din Marea Britanie, fenomenul a fost produs de faptul ca Luna era umbrita de un numar mare de nori densi care contineau cantitati mari de fum si microparticule, ce proveneau de la incendii de padure din provincia Alberta din Canada. Acele particule au traversat Oceanul Atlantic si au stationat o vreme deasupra Scotiei, generand astfel un spectacol astronomic.

Expresia "Luna albastra" poate fi atribuita unui astronom de la revista Sky and Telescope care a comis o eroare in anii 1940, in momentul in care incerca sa clarifice o definitie derutanta publicata in Maine Farmers' Almanac. De asemenea, potrivit Observatorului Naval din Washington, atunci cand un anotimp are patru Luni pline, cea de-a treia este denumita "Luna albastra".

Acest fenomen astronomic se va produce din nou in ianuarie 2018, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.