Chirurgii din orasul britanic Manchester au realizat primul implant din lume al unui ochi bionic pe un pacient diagnosticat cu degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), o afectiune care reprezinta principala cauza de orbire in tarile dezvoltate, informeaza bbc.com.

Ray Flynn, in varsta de 80 de ani, suferea de degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), o afectiune ce provoaca pierderea totala a vederii centrale. Pacientul foloseste in prezent un implant retinian care transforma in imagini inregistrarile video realizate de o camera video miniaturala atasata de ochelarii sai.

Folosind noul implant retinian si tehnologia asociata acestuia, pacientul poate sa urmareasca fara probleme directia de deplasare a unor linii albe pe ecranul unui computer. De asemenea, el poate sa vada fara probleme siluetele umane si formele obiectelor. Ray Flyn s-a declarat incantat de acest implant si spera ca, in timp, acesta ii va ameliora vederea suficient de mult pentru a-l ajuta in activitatile sale zilnice, precum gradinaritul si mersul la cumparaturi, scrie MEDIAFAX.

Implantul Argus II, conceput de firma americana Second Sight, a fost anterior folosit pentru a reda un fel de vedere partiala pacientilor care au orbit din cauza unei afectiuni rare, denumita retinita pigmentara. Noua operatie, realizata la Royal Eye Hospital din Manchester, a reprezentat prima utilizare a dispozitivului pe un pacient cu DMLV, o maladie care afecteaza cel putin o jumatate de milion de persoane in Marea Britanie.

Inainte de operatie, Ray Flynn isi pierduse complet vederea centrala, dar isi pastrase o parte din vederea periferica.

Operatia a durat patru ore si a fost coordonata de medicul argentinian Paulo Stanga, profesor de oftalmologie si regenerare retiniana la Universitatea din Manchester si chirurg vitreo-retinian la Royal Eye Hospital din Manchester. "Progresul facut de domnul Flynn este cu adevarat remarcabil, el a inceput sa vada deja siluetele oamenilor si formele obiectelor intr-un mod foarte eficient. Cred ca acesta ar putea fi inceputul pentru o noua era pentru pacientii care si-au pierdut vederea", a declarat Paulo Stanga.

Ochiul bionic primeste informatiile vizuale de la o camera video miniaturala amplasata pe ochelarii purtati de pacient. Imaginile sunt convertite in impulsuri electrice si transmise wireless la o retea de electrozi miniaturali atasati de retina. Electrozii stimuleaza celulele ramase functionale de la nivelul retinei, care trimit mai departe acele informatii vizuale catre creier.

Citeste si:
Premiera mondiala: pielea unui copil, reconstituita in proportie de...
Premiera mondiala: pielea...

Exista doua forme de degenerescenta maculara legata de varsta - uscata si umeda. Forma uscata afecteaza 85% din totalul pacientilor cu DMLV, cauzeaza pierderea treptata a vederii centrale, dar nu afecteaza vederea periferica.

Potrivit Macular Society, peste 44.000 de persoane din Marea Britanie dezvolta in fiecare an forma uscata a DMLV. Alti patru pacienti cu acest tip de DMLV vor beneficia de acest implant revolutionar la acelasi spital din Manchester, in cadrul unui test clinic.

Implantul Argus II costa aproximativ 150.000 de lire sterline, insa aceasta suma include cheltuielile de spitalizare si pretul operatiei. In schimb, toti pacientii din testul clinic vor fi tratati gratuit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.