Un ingredient ieftin care se gaseste in pasta de dinti, fluorura de sodiu, poate ajuta la detectarea zonelor periculoase din artere unde, la un moment dat, s-ar putea forma cheaguri de sange, ce pot provoca infarct si accident cerebral, informeaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au dezvoltat o metoda prin care aceasta substanta este injectata pacientilor, impreuna cu un compus radioactiv, in concentratie foarte mica. Substanta se ataseaza calciului instabil prezent in artere, acest mineral fiind un compus cheie din depozitele de grasime, numite placi, responsabile de aparitia aterosclerozei.

Cand aceste depozite devin instabile, acestea provoaca formarea cheagurilor sangvine, care pot cauza accident vascular si infarct, scrie MEDIAFAX. Cercetatorii au descoperit ca, cu ajutorul fluorurii de sodiu, depozitele cu risc pot fi observate mai bine in timpul tomografiilor, potrivit unui studiu publicat in Nature Communications.

Specialistii spun ca procedura este putin invaziva si poate ajuta la detectarea in stadii incipiente a acestor depozite de calciu instabile. In Marea Britanie, ateroscleroza si maladiile vasculare asociate acesteia constituie cea mai importanta cauza de deces, provocand anual moartea a aproximativ 124.000 de persoane.

Detectarea incipienta a riscurilor poate permite efectuarea unor interventii chirurgicale care sa elimine problema, iar noua procedura poate ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.