Reabilitarea neurocognitiva a unui pacient necesita masuri luate din timp, chiar din a doua zi de terapie intensiva, de tipul: ridicarea in pozitie verticala, stimularea senzoriala si emotionala prin muzica, mirosuri cunoscute si chiar privirea in oglinda a propriului chip.

Reabilitarea timpurie in cazul tulburarilor neurologice cognitive a fost unul dintre subiectele abordate la cea de-a X-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie, care are loc la in perioada 5 - 9 iulie la Eforie Nord. Neurologul german de origine romana Dana Boering, de la St. Mauritius Therapieklinik Meerbusch, a explicat cum este structurata reabilitarea timpurie in Germania, subliniind ca recuperarea bolnavului neurologic grav trebuie sa inceapa din a doua zi de terapie intensiva, relateaza MEDIAFAX.

"Reabilitarea timpurie este un domeniu al recuperarii neurologice care s-a dezvoltat deosebit de mult in ultimii 15 ani. Germania este o tara care sta foarte bine la acest capitol, fiindca de la inceputul anilor 2000 au aparut primele concepte politice formulate de Societatea Germana de Neuroreabilitare, care a incercat sa convinga si sa preseze politica in sensul extinderii retelei de clinici cu profil de recuperare timpurie", a spus Dana Boering.

In plus, Germania sta foarte bine si in ceea ce priveste diagnosticul clinic timpuriu, arata aceasta. "S-a investit foarte mult in Germania in campanii de informare a populatiei pentru a viza familile celor afectati sa-i aduca devreme in centre de screening care s-au infiintat cam peste tot. Nu numai spitalele universitare, ci toate spitalele mari si mijlocii au ambulante de diagnostic al dementei si, cand exista dubii despre ce tip de dementa este vorba, pacientii sunt directionati catre centrele specializate. Accesul la neurolog in ambulatoriu este rapid, simplificat si, in momentul in care sunt luati in evidenta ca pacienti neurodegenerativi, primesc tratament neuroprotectiv, in limitele in care asa ceva la ora actuala este posibil si sunt apoi implicati intr-un intreg sistem de recuperare a capacitatii cognitive si se planifica impreuna cu familia in intervale scurte de timp reevaluarea si rediscutarea fiecarui caz. Am o sectie mare unde fac reabilitare timpurie, preiau pacienti proaspat externati, transferati de pe sectii de terapie intensiva cu hipoxii cerebrale dupa reanimare, cu accidente traumatismale cerebrale, cu accidente vasculare cerebrale grave, majoritatea avand si tulburari de cunostinta"', a mai spus prof dr. Boering.

Citeste si:
Cătălin Măruță, primele declarații după operație. Care este starea...
Cătălin Măruță, primele...

Potrivit medicului, in acest fel supravietuiesc multi pacienti care acum 20 de ani ar fi murit. "S-a facut un asemenea progres in medicina intensiva, incat multi dintre pacientii care acum 20 de ani ar fi murit la ora asta supravietuiesc unei reanimari, unor interventii chirurgicale in urma carora apar complicatii grave in medicina interna, neurochirurgicala, chirurgicala. Reabilitarea timpurie este o combinatie intre medicina de urgenta, terapie intensiva si recuperare, in sensul ca avem pacienti care sunt instabili, care au nevoie de monitorizare a functiei cardio-respiratorie. Sunt clinici in care pacientii sunt inca pe respirate artificiala, deci daca i-ati vedea nu ati stii ca sunteti pe o sectie de reabilitare timpurie", a adaugat neurologul.

Ea a mai aratat ca, dintr-o faza timpurie, medicii incearca sa atinga coarda emotionala a pacientilor si s-au facut foarte multe cercetari privind stimulii care ii fac sa fie pentru scurt timp treji: propriul nume, propria imagine in oglinda daca au deja ochii deschisi, mirosuri cunoscute, muzica cunoscuta - toate fac parte din setul de lucru cu pacientii in terapie intensiva. "Pacientii pe care noi ii primim cu AVC sunt de obicei cu leziuni extinse, la care sansa de recuperare aproape normala e relativ mica. Si la pacientii recuperati total, putini sunt cei la care, cu un screening minutios, nu ai mai descoperi nimic. Dar o buna parte din pacientii care parasesc recuperarea clasica sunt in stare sa-si reia meseria, sa traiasca normal, sa aiba emotionalitate si sexualitate normale", a mai spus Boering.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

La randul lui, prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, a spus ca in tara sunt doar patru - cinci centre in care se face reabilitare timpurie "Avem idee despre ce sa facem in reabilitare timpurie, avem unitati de tratament ale accidentului vascular acut si in principalele centre reusim sa dezvoltam unitati de neuroreabilitare satelite pentru AVC, facem mobilizarea precoce a pacientului. Avem acest concept si trebuie create unitati de reabilitare timpurie", a spus Muresanu, adaugand ca, in opinia sa, astfel de centre ar trebui administrate si finantate de autoritatile locale.

El a mai aratat ca o alta problema in domeniu este deficitul foarte mare de personal in raport cu nevoile, deoarece pleaca foarte multi neurologi la munca in strainatate. Scoala Internationala de Vara de Neurologie este organizata de Fundatia Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) impreuna cu Societatea de Neurologie din Romania (SNR) si un consortiu international de universitati, sub egida Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR) si a Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare (EFNRS). Evenimentul reuneste specialisti din tara si din strainatate in neurologie, psihiatrie si neurochirurgie.

Citeste si:
Silvio Berlusconi, internat la terapie intensivă. Starea fostul...
Silvio Berlusconi, internat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.