Cateva modificari genetice minore au transformat bacteria Mortii Negre - una dintre cele mai grave pandemii din istoria omenirii - dintr-un agent patogen cu o virulenta moderata intr-un veritabil ucigas in serie, potrivit unui studiu realizat recent in Statele Unite, informeaza Reuters.

Yersinia pestis, bacteria care provoaca ciuma, a terorizat omenirea de-a lungul secolelor, ucigand peste 200 milioane de persoane pe plan mondial si ducand la izbucnirea a doua epidemii ingrozitoare, in secolele al VI-lea e.n. si al XIV-lea e.n. Insa aceasta bacterie nu a fost dintotdeauna atat de periculoasa. Oamenii de stiinta americani au anuntat, marti, ca o serie de modificari genetice minore care s-au produs in urma cu multe secole - prin intermediul unei singure gene care a suferit o mutatie - au transformat aceasta bacterie intr-un ucigas in serie.

Yersinia pestis a cauzat doua dintre cele mai distrugatoare pandemii din istoria omenirii: Ciuma lui Iustinian, din secolul al VI-lea, denumita astfel dupa imparatul bizantin care, desi s-a imbolnavit, a reusit sa supravietuiasca, si Moartea Neagra, din secolul al XIV-lea. Sobolanii purtatori de puricii care transportau bacteria ucigasa au contribuit la raspandirea bolii in randul oamenilor.

Savantii americani au realizat teste pe soareci pentru a retrasa evolutia acelor modificari genetice ale bacteriei. Ei au preluat o forma ancestrala a bacteriei care circula si astazi in lume - izolata la nivelul unui rozator din Asia asemanator soarecelui - si au inserat-o intr-o gena denumita Pla, care este implicata in dizolvarea cheagurilor sangvine. Aceasta adaugire a ajutat bacteria sa produca infectii pulmonare fatale.

O mutatie similara, realizata cu multe secole in urma, au transformat bacteria Yersinia pestis dintr-un agent patogen ce cauza infectii gastrointestinale moderate intr-unul care a provocat o boala respiratorie fatala, denumita pesta pulmonara. Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca o singura mutatie a aceleiasi gene - o mutatie prezenta si in tulpinile din epoca moderna ale bacteriei - a permis acesteia sa se raspandeasca in organism si sa invadeze nodulii limfatici, asa cum se intampla in cazul ciumei bubonice, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Ciuma lui Iustinian a ucis intre 20 de milioane si 50 de milioane de oameni, iar Moartea Neagra a omorat cel putin 150 de milioane de persoane, spune expertul in microbiologie Wyndham Lathem, de la Universitatea Northwestern din Chicago, coordonatorul acestui studiu ce a fost publicat in revista Nature Communications.

Savantul american spune ca este dificil de identificat cu precizie momentul in care bacteria, care si-a adaugat si a eliminat diverse gene de-a lungul timpului, a inclus in structura ei gena Pla, dar "aproape sigur acest lucru s-a intamplat in urma cu cel putin 1.500 de ani". Astfel, acea includere a genei Pla in genomul bacteriei Yersinia pestis s-ar fi produs cu un secol inainte de Ciuma lui Iustinian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.