Titan, cel mai mare dintre satelitii planetei Saturn, seamana cu Terra mult mai mult decat se credea in trecut, afirma oamenii de stiinta britanici, care au evidentiat pe acest corp ceresc existenta unor vanturi polare, informeaza huffingtonpost.com.

Cercetatorii au descoperit in trecut ca Titan este singurul corp ceresc din Sistemul Solar, in afara de Terra, pe care se produc ploi si exista rauri si mari. Ca si Pamantul, Titan este mai mare decat planeta Mercur si are o suprafata telurica.

Oamenii de stiinta au descoperit recent inca un fenomen pe care Titan si Terra il au in comun: vanturile polare. In plus, vanturile polare de pe Titan extrag cu regularitate din atmosfera acestui corp ceresc anumite cantitati de gaze pe care le elimina in spatiu. "Trebuie sa intelegem mecanismele prin care Titan isi pierde atmosfera. Ne-ar placea sa intelegem mai bine acest fenomen de pe Titan si de pe alte corpuri ceresti", a declarat Andrew Coates, profesor de fizica la Univerity College din Londra, coordonatorul studiului.

Savantii britanici au descoperit acele "scapari" de gaze din atmosfera lui Titan dupa ce au analizat datele transmise de instrumentul CAPS (Plasma Spectrometer) aflat la bordul sondei spatiale Cassini care orbiteaza in jurul planetei Saturn. Bazandu-se pe spectrul distinct al particulelor detectate, cercetatorii au ajuns la concluzia ca vanturi polare de mare intensitate se produc pe Titan, scrie MEDIAFAX.

"Atmosfera lui Titan este alcatuita in principal din azot si metan, cu o presiune cu 50% mai ridicata decat presiunea de la suprafata Terrei", a explicat profesorul Coates. "Datele transmise de CAPS au aratat in urma cu cativa ani ca stratul superior al atmosferei de pe Titan pierde aproximativ sapte tone de hidrocarburi si nitrili in fiecare zi, insa ele nu au explicat motivul din spatele acestui fenomen. Studiul nostru ofera dovezi care atesta existenta vanturilor polare".

In ciuda asemanarilor dintre Titan si Terra, satelitul planetei Saturn nu poate insa sa intretina formele de viata terestre, afirma profesorul Coates. "Ca tinta a studiilor din domeniul astrobiologiei, Titan este potential interesant prin prisma tipurilor de hidrocarburi si nitrili pe care ii are in atmosfera si prin prezenta unui ocean de apa sub scoarta, asa cum au aratat studii precedente. Insa Titan este acum mult prea rece pentru a intretine viata - acest lucru se va intampla poate peste cateva miliarde de ani, atunci cand Soarele va deveni o giganta rosie si va incalzi extremitatile Sistemului Solar. Cele mai probabile corpuri ceresti pe care pot fi cautate urme ale unor forme de viata trecute sau actuale sunt Marte, Europa (satelit al planetei Jupiter, n.r.) si Enceladus (satelit al planetei Saturn, n.r.)", a adaugat coordonatorul studiului. Studiul cercetatorilor britanici a fost publicat pe site-ul revistei Geophysical Research Letters.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.