O corelatie surprinzatoare intre luna nasterii unei persoane si riscul de declansare a unor boli a fost descoperita de cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Columbia din Statele Unite ale Americii.

Oamenii de stiinta i-au ironizat de-a lungul secolelor pe astrologii care au spus dintotdeauna ca luna nasterii exercita un efect puternic asupra personalitatii unei persoane si a directiei pe care aceasta o va urma in viata. Noul studiu realizat de savantii americani pare sa dea dreptate astrologilor.

Savantii de la Universitatea Columbia au descoperit o corelatie surprinzatoare intre luna nasterii si riscul de aparitie a unor probleme de sanatate, inclusiv maladii cardiace, infectii virale si ADHD, scrie MEDIAFAX.

"Partea buna a faptului ca lucrezi in domeniul stiintific este aceea ca savantii sunt oameni cu mintea incredibil de deschisa - atat timp cat ai la dispozitie date pentru a-ti proba teoriile", a spus Nicholas Tatonetti, profesor de informatica biomedicala la universitatea americana, coordonatorul acestui studiu. "Atunci cand prezentam aceste rezultate avem intotdeauna grija sa precizam ca luna nasterii este o variabila pentru expunerile la mediul inconjurator. Este cunoscut faptul ca mediul poate fi un factor foarte important in dezvoltarea timpurie, mai ales in contextul unor anumite variatii genetice particulare", a adaugat cercetatorul american.

Pentru acest studiu, savantii au analizat datele provenind de la 1,7 milioane de persoane dintr-o baza a clinicilor din New York, obtinute intre 1985 si 2013, pe care le-au corelat cu 1.600 de boli.

Astfel, cercetatorii au aflat ca 55 dintre acele boli erau "semnificativ dependente" de luna nasterii. Perioada anului in care se naste o persoana dicteaza multi dintre factorii de mediu la care acea persoana este expusa in momentul nasterii si in perioada sa timpurie de dezvoltare, au explicat autorii studiului.

Astfel, potrivit acestei analize, bebelusii nascuti in octombrie prezinta cel mai mare risc general de imbolnavire, iar cei nascuti in luna mai prezinta cel mai scazut risc general de imbolnavire. Riscul de astm este mai ridicat pentru bebelusii nascuti in iulie si in octombrie. Bebelusii nascuti in noiembrie prezinta cel mai mare risc de a dezvolta ADHD.

Citeste si:
Corina Caciuc, partenera lui Laurențiu Reghecampf, a născut cel...
Corina Caciuc, partenera lui...

Cei nascuti in martie se confrunta cu cel mai mare risc de probleme cardiace, inclusiv fibrilatie atriala, insuficienta cardiaca si sindromul insuficientei mitrale. In general, bebelusii nascuti in lunile de iarna prezinta, de asemenea, un risc mai mare de probleme neurologice. Insa, inainte de a recomanda realizarea unei programari la medic, autorii studiului afirma ca riscurile pe care le-au identificat in aceasta analiza nu sunt suficient de mari pentru a cauza un val de ingrijorare in randul populatiei si nici nu au recomandat luarea unor masuri cu rol de preventie medicala.

"Aspectul cel mai interesant al analizei noastre consta in faptul ca ea deschide noi oportunitati de cercetare in privinta felului in care expunerea la anumiti factori de mediu bine definiti duce la cresterea riscului de dezvoltare a anumitor boli", a spus profesorul Tatonetti. "Odata ce vom determina in mod clar acele mecanisme, vom putea sa facem o serie de recomandari exacte in privinta stilului de viata si dietelor", a adaugat savantul american.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Studiul a fost publicat in Journal of the American Medical Informatics Association.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.