Dinozaurii, cele mai mari animale care au trait pe Terra, erau vietuitoare cu sange cald, la fel ca mamiferele si pasarile din zilele noastre, potrivit unui studiu realizat recent de un cercetator american, informeaza Reuters.

Paleontologl Michael D'Emic, profesor la Universitatea Stony Brook din New York, a ajuns la aceasta concluzie incercand sa analizeze metabolismul dinozaurilor, in functie de greutatea corporala si de ritmul de crestere al acestor animale, calculate pe baza fosilelor din mai multe specii, inclusiv ale celebrului Tyrannosaurus rex.

Cercetatorul american a dorit sa verifice prin studiul sau concluziile formulate anul trecut de alti oameni de stiinta, potrivit carora dinozaurii nu aveau nici sange cald, nici sange rece, ci aveau un metabolism intermediar.
Savantii sunt prinsi intr-o dezbatere ce dateaza inca din secolul al XIX-lea, incercand sa afle daca dinozaurii erau vietuitoare lente, greoaie, cu sange rece - asa cum se credea initial - sau prezentau o fiziologie tipica pentru animalele cu sange cald, care le permitea un stil de viata plin de vigoare si rapiditate.

"Principala concluzie a studiului meu este aceea ca dinozaurii care au fost studiati pana in prezent erau, in medie, animale cu sange la fel de cald precum mamiferele care traiesc in zilele noastre"
, a declarat Michael D'Emic, adaugand ca studiul din 2014 a subestimat ritmul de crestere al dinozaurilor si ar fi trebuit sa analizeze dinozaurii inclusiv dintr-un punct de vedere statistic, in interiorul grupului de vietuitoare din care fac parte pasarile din epoca moderna.

Pasarile, care au evoluat dintr-un grup de dinozauri cu pene, de mici dimensiuni, in urma cu 150 milioane de ani, sunt vietuitoare cu sange cald. Studiul din 2014 a evaluat metabolismul pentru 21 de specii de dinozauri folosind o formula care a tinut cont de masa lor corporala - calculata cu ajutorul fosilelor descoperite de cercetatori -, dar si de ritmul lor de crestere, indicat de inelele de crestere din fosilele osoase, dupa modelul inelelor de crestere din trunchiurile de copaci. Printre speciile analizate s-au aflat atat pradatori, precum T-rex, dar si dinozauri erbivori.

Savantii au comparat aceste informatii cu date provenind de la mamifere, pasari, pesti si reptile din epoca moderna. Profesorul Michael D'Emic a reanalizat aceleasi date pentru a ajunge la concluzia ca dinozaurii erau vietuitoare cu sange cald. Studiul sau a fost publicat in revista Science, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Eforturile Audi: de la protejarea animalelor și plantelor, până la...
Eforturile Audi: de la...

Autorii studiului din 2014 au contestat, joi, concluziile formulate de Michael D'Emic. "Nu suntem de acord cu criticile sale si consideram ca toate concluziile noastre originale sunt in continuare valabile", a declarat biologul John Grady, profesor la Universitatea New Mexico din Statele Unite ale Americii.

"Prin compararea ritmului de crestere al dinozaurilor cu rata de crestere observata in randul vertebratelor actuale se observa in mod clar ca dinozaurii non-aviari erau mezotermici", a adaugat John Grady, folosind un termen lingvistic care se refera la metabolismul intermediar.

Animalele terestre cu sange cald, precum mamiferele si pasarile, nu au ajuns niciodata la dimensiunile corporale ale dinozaurilor. Insa Michael D'Emic spune ca sangele cald nu i-ar fi impiedicat pe dinozauri sa atinga dimensiuni uriase, desi aceste animale ar fi avut nevoie de o serie de adaptari fiziologice pentru a preveni supraincalzirea corpurilor lor impresionante.

"Terra era in general mai calda in epoca dinozaurilor, iar supraincalzirea ar fi putut fi o problema pentru ei. Totusi, cei mai mari dinozauri aveau oase goale in interior, pline cu aer, in scheletele lor si, cel mai probabil, aveau saci cu aer de mari dimensiuni in alte parti ale corpurilor lor, la fel cum au pasarile din zilele noastre"
, a adaugat Michael D'Emic. Dinozaurii ar fi fost inzestrati astfel cu "un sistem de ventilare naturala" in interiorul corpului, care i-ar fi ajutat sa se racoreasca, a adaugat profesorul american.

Citeste si:
Ce se poate întâmpla cu corpul tău dacă postești timp de 3 zile
Ce se poate întâmpla cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.