Peste 90% dintre romani cred ca principalele cauze ale bolilor gastrointestinale sunt dieta dezechilibrata, stresul, dar si consumul excesiv de antibiotice, fumatul si alcoolul, arata Studiul "Romanii, stilul de viata si bolile gastrointestinale".

Lansat de Ziua internationala de lupta impotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale, studiul "Romanii, stilul de viata si bolile gastrointestinale" este cel mai recent sondaj dedicat bolilor gastrointestinale si arata ca dieta dezechilibrata, stresul, dar si antibioticele luate in exces sunt considerate ca fiind principalele cauze de aparitie a acestor boli.

Aproximativ 83% dintre respondenti considera ca o afectiune precum Boala Crohn sau colita ulcerativa le-ar afecta mult si foarte mult viata profesionala si personala si aproape jumatate dintre ei s-ar simti stanjeniti sa discute cu colegii sau prietenii despre simptomele acestor boli. Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 3.000 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban, si este reprezentativ pentru utilizatorii de internet din Romania.

Sondajul arata ca peste 90% din respondenti considera ca principalul factor care poate afecta sanatatea aparatului digestiv este o dieta dezechilibrata, aceasta fiind urmata de nivelul de stres (peste 80% din intervievati), dar si de medicamente precum antibioticele administrate in exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.

Conform sursei citate, dintre simptomele asociate de intervievati cu problemele gastrointestinale se numara durerile si crampele abdominale (8 din 10 romani), scaunele cu sange (7 din 10 romani), diareea (6 din 10 romani), anemia si starea de oboseala (de catre 5 din 10 romani), nevoia urgenta de a merge la toaleta (de catre 3 din 10 romani) sau febra (de catre 3 din 10 romani). Respondentii sustin ca ar apela de urgenta la medic in cazul aparitiei unor simptome precum scaune cu sange (85%), diaree pe durata indelungata (75%) si dureri si crampe abdominale (60%).

Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

Aproximativ 94% dintre respondenti considera ca o boala care afecteaza sistemul gastrointestinal este grava, foarte grava sau extrem de grava, 68% sunt constienti ca o boala cronica necesita tratament toata viata si peste 78% cred ca o astfel de situatie este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrangeri pentru viata de zi cu zi.

Medicul de familie ramane pentru aproximativ 50% din respondenti medicul catre care s-ar adresa in cazul persistentei simptomelor, fiind urmat, in procent de 24%, de medicul gastroenterolog. Doar 10% dintre respondenti s-ar gandi, in cazul in care aceste simptome persista, sa isi schimbe stilul de viata si obiceiurile alimentare.

In cazul in care sfaturile medicilor implica urmarea unui tratament toata viata, 6 din 10 romani considera ca ar urma toate indicatiile medicului, in timp ce 3 din 10 au declarat ca s-ar abate de la tratament, daca s-ar simti mai bine.

Citeste si:
România are cele mai mari creșteri de preț la gaze și energie...
România are cele mai mari...

Desi bolile inflamatorii intestinale includ necesitatea de a utiliza toaleta de pana la 20 de ori pe zi, 7 din 10 romani declara ca nu s-ar simti stanjeniti daca ar fi nevoie sa discute cu familia despre aceasta situatie. Daca discutarea unei astfel de probleme cu familia nu reprezinta o problema pentru cei mai multi dintre respondenti, situatia se schimba cand e vorba de discutarea problemei cu colegii, 43% dintre romani considerand stanjenitoare discutarea acestor simptome.

De asemenea, cei mai multi participanti la sondaj, in proportie de 51%, au declarat ca o astfel de boala afecteaza foarte mult viata personala si profesionala, iar 32% ca o afecteaza mult. Lipsa accesului la servicii medicale de calitate (33%) si accesul scazut la metode de diagnosticare eficiente (33%) sunt considerate a fi principalele dificultati pe care le intampina pacientii cu boli gastrointestinale cronice.

Citeste si:
Farmaciile vor vinde antibiotice fără rețetă
Farmaciile vor vinde...

Potrivit sondajului, de multe ori pacientii ajung sa se simta captivi, fiind nevoiti sa foloseasca toaleta de pana la 20 de ori pe zi. De asemenea, in perioadele de puseu acut al bolii, pacienti au crampe, dureri abdominale, sangerari si au nevoia urgenta de a merge la toaleta. Aceste pusee pot dura chiar si cinci zile pe saptamana, scrie MEDIAFAX.

Jumatate dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. Astfel, 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare in decurs de 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de o interventie chirurgicala si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienti, bolile inflamatorii intestinale sunt asociate cu aparitia altor afectiuni, precum cele ale ochilor, ale articulatiilor sau ale pielii.

Citeste si:
Top 8 motive care genereaza scaderea inexplicabila in greutate
Top 8 motive INGRIJORATOARE...

"Schimbarea stilului de viata, dar in primul rand a stilului alimentar in Romania, pot avea efecte extrem de daunatoare in timp. Afectiunile tubului digestiv incep sa devina din ce in ce mai frecvente si in special pentru populatia tanara este important sa fie avertizata de simptomele precoce pentru a se duce la medic la momentul oportun", declara prof. univ. dr. Mircea Diculescu.

Bolile inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. In Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt inregistrati in Registrele Nationale. La nivel european, aproximativ trei milioane de persoane sufera de boli inflamatorii intestinale.

Cele mai multe cazuri sunt inregistrate la persoane tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, dar pot aparea la orice varsta. Statisticile europene arata ca 10% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre trei si sase saptamani concediu medical pe an.

"Am observat in ultimii ani o crestere de aproximativ 8-10 ori a afectiunilor inflamatorii intestinale, in special la copii, adolescenti si adulti tineri, ca urmare a modificarii stilului de viata. Factorii din mediu, in special dieta, impreuna cu predispozitia genetica sunt cauzele declansarii acestor boli. Cu o diagnosticare cat mai rapida si corecta si un tratament adecvat, pacientii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viata normala", a spus prof. dr. Liana Gheorghe, presedinte executiv al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa.

Tot cu ocazia Zilei internationale a bolilor inflamatorii intestinale, persoanele care acceseaza contul de Facebook al campaniei "Colacul de salvare" pot testa o aplicatie care verifica anumite simptome asociate cu boli inflamatorii la nivelul tubului digestiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.