Incredibil 6 Mai 2015 12:02
Pacientii diagnosticati cu diabet de tipul 2 si care sunt supraponderali, nu obezi, traiesc mai mult decat diabeticii cu o greutate corporala considerata normala, au anuntat oamenii de stiinta britanici, care au vorbit cu aceasta ocazie despre inca un exemplu al "paradoxului obezitatii".

Desi autoritatile din domeniul sanatatii publice emit in mod constant avertismente in privinta consecintelor nefaste ale greutatii excesive, iar companiile ii preseaza pe angajatii lor sa slabeasca prin intermediul unor "programe de wellness", relatia dintre greutatea corporala si longevitate este una paradoxala. Studiile au aratat ca, desi obezitatea creste riscul de maladii cardiovasculare, pacientii cu aceste boli si care sunt supraponderali traiesc mai mult decat pacientii care au o greutate considerata normala, informeaza Reuters.

In mod similar, obezitatea creste riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, nu se stia cu certitudine daca greutatea excesiva ofera pacientilor supraponderali un avantaj decisiv in privinta sanselor de supravietuire dupa diagnosticarea cu diabet.

Un numar de 16 studii anterioare au generat rezultate controversate: unele au aratat ca diabeticii supraponderali prezinta o rata de mortalitate mai mica. Altele, au aratat contrariul. Insa multe dintre ele au fost viciate de probleme care tin de metodologie - prea putini pacienti, perioada prea scurta de monitorizare, folosirea de chestionare in locul inregistrarilor medicale.

Autorii noului studiu au incercat sa evite aceste probleme si sa obtina rezultate credibile. Cercetatorii, coordonati de profesorii Stephen Atkin si Pierluigi Costanzo de la Universitatea Hull din Marea Britanie, au monitorizat un esantion de 10.568 de pacienti diagnosticati cu diabet de tip 2, pentru o perioada medie de aproape 11 ani, scrie MEDIAFAX.

Desi pacientii supraponderali si cei obezi prezentau un risc ridicat de infarct si accident vascular cerebral, ei au prezentat si o probabilitate mai mare de a ramane in viata mai mult timp decat diabeticii cu o greutate corporala normala, se afirma in acest nou studiu, publicat in Annals of Internal Medicine.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Diabeticii cu greutati corporale mai mici decat media au avut cel mai mare risc de deces in timpul studiului, prezentand o mortalitate de aproape trei ori mai ridicata decat pacientii cu greutate normala. Pacientii supraponderali au avut cea mai buna rata de supravietuire, cu 13% mai mare in comparatie cu diabeticii cu greutate normala si cu diabeticii obezi.

IMC reprezinta raportul dintre greutate si patratul inaltimii. Persoanele supraponderale au un Indice de Masa Corporala (IMC) cuprins intre 25 si 29. Persoanele cu greutate normala au un IMC cuprins in intervalul 18,5 si 24,9, iar persoanele obeze au un IMC de peste 29.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.