Incredibil 5 Mai 2015 14:17
Testele sangvine efectuate cu regularitate pot sa detecteze aproximativ 86% din totalul cancerelor ovariene in stadii incipiente, potrivit unui studiu britanic de amploare, realizat la scara nationala, informeaza bbc.com.

Tumorile ovariene sunt adeseori mortale, intrucat sunt descoperite mult prea tarziu. Primele rezultate ale acestui studiu, realizat de cercetatorii de la University College London pe o durata de 14 ani, pe un esantion de peste 46.000 de femei, sugereaza faptul ca aceste tumori pot fi detectate mult mai devreme.

In fiecare an, in Marea Britanie, aproximativ 7.100 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian si 4.200 mor din cauza acestei boli. Acest tip de cancer este dificil de detectat, intrucat simptomele, precum dureri abdominale, balonare persistenta si digestie dificila, sunt generate si de alte boli, scrie MEDIAFAX.

Tumorile ovariane determina o crestere a concentratiei unei substante chimice in organism, denumita CA125, care este utilizata deja ca marker biologic in anumite teste, in cazul persoanelor cu acele simptome. Reprezentantii asociatiei UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening au efectuat teste sangvine anuale pe acel esantion de femei, aflate la menopauza, in 13 clinici din Marea Britanie.

Ei au monitorizat concentratiile de CA125 de-a lungul anilor si, daca acele concentratii deveneau foarte mari, femeile respective erau indrumate spre alte analize medicale si efectuau o ecografie cu ultrasunete.

Rezultatele acestui studiu, publicate in Journal of Clinical Oncology, au aratat ca 86% din totalul cazurilor de cancer au putut fi detectate in stadii timpurii, deci tratabile, gratie acestor teste sangvine. Primele teste au fost realizate in 2001. Ultimul test sangvin a fost efectuat in 2011, iar rezultatele finale ale studiului, inclusiv rata deceselor, vor fi anuntate in toamna acestui an. Aceasta abordare medicala personalizata s-ar putea dovedi folositoare si in detectarea timpurie a altor tipuri de cancer, precum cel de prostata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.