Incredibil 5 Mai 2015 09:06
O injectie cu anticorpi, considerata revolutionara de oamenii de stiinta americani, ar putea contribui la eradicarea mai multor tipuri de cancer, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, informeaza dailymail.co.uk.

Noul tip de injectie cu anticorpi ar putea eradica mai multe tipuri de cancer in stare avansata, prin distrugerea tumorilor. Cercetatorii americani considera ca sistemul imunitar poate fi antrenat in acest fel pentru a ataca mai multe tipuri de cancer - melanom, pancreatic, mamar si pulmonar. Savantii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Stanford sunt de parere ca acesti anticorpi, creati in laborator, ar putea sa distruga nu doar tumorile incipiente, ci si metastazele care s-au raspandit in intregul organism.

Profesorul Edgar Engleman, coordonatorul studiului, a spus: "Potentialul este urias. Asistam, de fapt, la o eradicare a tumorilor". Spre deosebire de alte tratamente, care mizeaza pe o abordare diferita, tintind anumite tipuri de cancer, noul tratament vizeaza o gama mult mai larga de tumori solide. Tratamentul are la baza acelasi mecanism cu cel care determina organismul sa respinga organele transplantate, precizeaza cercetatorii americani. In ambele situatii, anticorpii - molecule care detecteaza substantele straine in organism - activeaza sistemul imunitar.

Ei se lipesc de anumite proteine din tesuturile straine - in acest caz, de tumori - si, prin folosirea unor celule cu rol de semnalizare, celulele T actioneaza apoi ca o "echipa de interventie rapida" a organismului. Atunci cand celulele T intra in contact cu tesutul "strain", il ataca si il distrug. Cercetatorii au izolat anticorpii din organismul unor soareci care s-au dovedit rezistenti la cancer. Apoi, savantii americani au injectat acesti anticorpi, alaturi de anumite substante chimice pentru a activa celulele cu rol semnalizator, celule dendritice, in organismul soarecilor bolnavi de cancer, scrie MEDIAFAX.

Aceste rozatoare si-au reactivat sistemul imunitar si apoi s-au mentinut sanatoase, fara cancer, timp de peste un an. Odata ce au recunoscut tesuturile canceroase, celulele T s-au multiplicat si nu doar ca au atacat tumorile, dar au "vanat" si toate celulele metastazate care circulau prin organism. Savantii americani spun ca atat anticorpii, cat si celulele de semnalizare, dendritice, joaca un rol crucial in procesul de eliminare a tumorilor. "La doar cateva ore dupa injectare, aceste celule tumorale erau deja acoperite de anticorpi", au precizat ei.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Prin adaugarea unor substante chimice care stimuleaza cresterea celulelor cu rol de semnalizare, dendritice, in aceeasi injectie cu anticorpi, cercetatorii de la Universitatea Stanford au reusit sa obtina eradicarea unui numar de sase tipuri diferite de cancer - doua tipuri de melanom, limfom, mamar, pulmonar si pancreatic. Desi studiul a fost realizat pe soareci, savantii americani spun ca testele in vitro realizate pe celule umane au prezentat rezultate similare in privinta reactiei imunitare. Studiul a fost publicat in revista Nature.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.