Prima imagine color cu Pluto si cel mai mare satelit al sau, Charon, a fost transmisa cercetatorilor de pe Terra de un instrument performant aflat la bordul sondei spatiale New Horizons, informeaza bbc.com.

Fotografia, data publicitatii marti de agentia spatiala americana, prezinta un corp ceresc - considerat pana de curand cea de-a noua planeta dupa Soare, in prezent inclus in categoria "planetelor pitice" - inconjurat de o lumina rosie. Sonda New Horizons va trece pe langa Pluto pe 14 iulie. Sonda americana va capta cu acel prilej o cantitate foarte mare de date, care vor fi retransmise apoi catre Terra in urmatoarele 16 luni.

Intrucat distanta care separa sonda americana de Terra este de aproape 5 miliarde de kilometri, semnalul radio are nevoie de 4,6 ore pentru a ajunge pe planeta noastra. "Intalnirea" sondei New Horizons cu Pluto este considerata principalul eveniment spatial al anului 2015. Ea va completa misiunea de explorare a celor "noua planete clasice" din Sistemul Solar; odata cu survolarea lui Pluto, toate cele noua corpuri ceresti vor fi fost explorate cel putin o data de o sonda spatiala.

De la trecerea sondei Voyager 2 pe langa Neptun la sfarsitul anilor 1980, nicio planeta (sau planeta pitica) nu a fost explorata de la o distanta atat de mica, asa cum o va face sonda New Horizons la jumatatea lunii iulie. In prezent, cele mai bune imagini cu Pluto sunt cele realizate de telescopul spatial Hubble. Insa acestea reprezinta o simpla succesiune de puncte, difuze, din care specialistii reusesc cu greu sa extraga date stiintifice valoroase, scrie MEDIAFAX.

Incepand din luna mai, acest lucru se va schimba, deoarece New Horizons se va apropia tot mai mult de Pluto si va incepe sa trimita spre Terra o serie de fotografii care vor avea rezolutii considerabil mai bune decat cele ale imaginilor transmise de Hubble. Fotografia publicata marti de NASA reprezinta doar un preambul. Ea a fost realizata de camera in culori Ralph aflata la bordul sondei americane, pe 9 aprilie.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

New Horizons se afla in acel moment la 115 milioane de kilometri de Pluto - aproximativ aceeasi distanta dintre Soare si Venus. Chiar si de la acea distanta, pot fi distinse cateva diferente intre aspectele exterioare ale lui Pluto si Charon - primul este mai stralucitor decat celalalt. Atunci cand sonda New Horizons va trece pe langa Pluto, pe 14 iulie, camera Ralf va realiza fotografii color cu suprafata acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.