ADN-ul persoanelor scunde a fost asociat cu un risc sporit de afectiuni cardiace, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, informeaza bbc.com.

Studiul, realizat pe un esantion de aproape 2.000 de persoane, a descoperit fragmentele din ADN-ul uman care controleaza atat inaltimea, cat si starea de sanatate cardiaca a unei persoane. Potrivit acestei cercetari, publicata in New England Journal of Medicine, orice crestere in inaltime cu 6,4 centimetri contribuie la o scadere cu 13,5% a riscului cardiac.

Cercetatorii de la British Heart Foundation spun insa ca persoanele scunde nu ar trebui sa isi faca griji in mod exagerat din acest motiv si ca orice persoana ar trebui sa adopte inainte de toate un stil de viata sanatos. Maladiile cardiace, care includ infarctul si insuficienta cardiaca, reprezinta principala cauza de deces in Marea Britanie. Peste 73.000 de persoane mor in fiecare an in aceasta tara din cauza bolilor cardiace.

Teoria potrivit careia inaltimea unei persoane joaca un anumit rol in starea de sanatate a inimii a fost formulata in urma cu peste 50 de ani, insa pana acum oamenii de stiinta nu au identificat motivele din spatele acestei realitati. Anumiti cercetatori considerau ca aceasta relatie de asociere reprezenta o consecinta a altor factori, precum nutritia deficitara din copilarie, care stopeaza cresterea in inaltime si afecteaza muschiul cardiac.

Insa studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea Leicester sugereaza ca adevaratul motiv se afla ascuns in ADN-ul uman. Ei au analizat 180 de gene deja cunoscute si care au fost asociate cu inaltimea unei persoane. Rezultatele arata ca, pentru fiecare crestere in inaltime cu 6,4 centimetri, riscul cardiac scade cu 13,5%. Asadar, diferenta in ceea ce priveste riscul cardiac intre o persoana care are o inaltime de un metru si 52 de centimetri si o persoana care are o inaltime de un metru si 82 de centimetri este in jur de 64%, scrie MEDIAFAX.

Profesorul Nilesh Samani de la Universitatea Leicester a declarat: "In contextul riscurilor medicale majore, acest factor de risc este mic - fumatul creste riscul cardiac cu 200-300% -, insa nu este totusi neinsemnat. Nu as spune ca persoanele scunde ar trebui sa ia masuri de precautie speciale, pentru ca, daca esti o persoana inalta de 1 metru si 85 centimetri trebuie in continuare sa renunti la fumat. Acesta este doar unul dintre numeroasele riscuri care afecteaza sanatatea inimiii, iar toata lumea trebuie sa ia anumite masuri".

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Studiul a aratat, de asemenea, ca acele gene care stopeaza cresterea in inaltime contribuie in acelasi timp la cresterea concentratiei de colesterol si alte grasimi in fluxul sangvin. Autorii studiului considera ca genele asociate cu inaltimea unei persoane controleaza, totodata, procesul de crestere si dezvoltare a vaselor de sange.

Cu toate acestea, savantii britanici reamintesc faptul ca persoanele inalte nu ar trebui sa se bucure in mod exagerat citind aceste informatii, deoarece alte cercetari stiintifice au aratat ca inaltimea este asociata cu un risc sporit de cancer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.