HIV, virusul care cauzeaza SIDA, se raspandeste in organism dupa acelasi tipar urmat de virusii informatici care infecteaza computerele, afirma autorii unui studiu recent, potrivit carora depistarea infectiei intr-un stadiu timpuriu reprezinta un element cheie in tratarea acestei boli.

Un nou model teoretic care descrie raspandirea HIV in organism arata faptul ca acest virus se propaga dupa un tipar similar urmat de anumiti virusi informatici, informeaza dailymail.co.uk. Specialistii in HIV si expertii in securitatea informatica de la University College London (UCL) au facut aceasta descoperire dupa ce au creat un model de simulare computerizata. Ei au creat impreuna un model de "raspandire hibrida", care a prezis cu un grad ridicat de acuratete evolutia pacientilor de la stadiul de "infectati cu HIV" la stadiul de "bolnavi de SIDA", in cadrul unui studiu clinic de amploare. Potrivit acestor specialisti, depistarea infectiei intr-un stadiu incipient reprezinta elementul cheie in tratarea bolii.

Cercetatorii au remarcat ca HIV se raspandeste in organism folosind doua metode - prin fluxul sangvin si direct intre celule. Anumiti virusi folosesc aceleasi metode pentru a se raspandi, atat pe internet, cat si in retelele locale, pentru a infecta cat mai multe computere. Modelul teoretic a fost inspirat de similaritatile prezentate de HIV si de un virus informatic extrem de daunator, denumit "viermele Conficker", detectat in premiera in anul 2008, care a infectat retelele informatice militare si de politie din Europa si care este activ si in prezent.

Changwang Zhang, cercetator la UCL si coordonator al studiului, a declarat: "HIV si Conficker au multe lucruri in comun. Ambele folosesc mecanisme hibride de raspandire, persista pentru o perioada indelungata si sunt incredibil de greu de eradicat. Modelul nostru teoretic ne permite sa explicam mai bine aceste proprietati importante si ne ajuta sa anticipam mai usor procesul de infectare". Profesorul Shi Zhou, un alt autor al studiului, a adaugat: "Desi specialistii din comunitatea din spatiul cibernetic au organizat o colaborare fara precedent pentru a stopa Conficker, ei au esuat in incercarea lor de a elimina Conficker de pe internet. Cercetatorii contra HIV se confrunta cu o problema similara. Speram ca noul nostru studiu despre epidemiile hibride ne va ajuta sa luptam mai eficient impotriva Conficker si HIV".

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Analizele detaliate efectuate pe probe sangvine recoltate de la 17 pacienti din Londra infectati cu HIV au fost utilizate pentru a verifica validitatea acestui model teoretic. Ele au demonstrat ca raspandirea hibrida reprezinta cea mai buna explicatie pentru progresia HIV in organism si au subliniat beneficiile aduse de tratamentele administrate in stadii incipiente ale infectiei. HIV infecteaza celulele T, care joaca un rol vital in functionarea sistemului imunitar, protejand organismul de boli. Pe masura ce HIV progreseaza, acest virus reduce numarul celulelor T active in organism, pana cand sistemul imunitar nu mai poate sa functioneze corect - un stadiu cunoscut sub denumirea "sindromul imunodeficientei dobandite" sau SIDA, scrie MEDIAFAX.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda, in prezent, ca tratamentul contra HIV sa inceapa atunci cand numarul celulelor T din fluxul sangvin scade sub un anumit nivel. In schimb, noul model teoretic i-a determinat pe creatorii lui sa afirme ca tratamentul ar trebui inceput cat mai repede dupa infectare, pentru a preveni pe termen lung transformarea infectiei cu HIV intr-un caz de pacient diagnosticat cu SIDA.

Citeste si:
Bărbat din Italia infectat cu variola maimuţei, COVID-19 şi SIDA în...
Bărbat din Italia infectat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.