NASA intentioneaza sa extraga o roca de pe un asteroid, cu ajutorul unui vehicul spatial automatizat, care urmeaza sa fie lansat in anul 2020, au anuntat miercuri reprezentantii agentiei spatiale americane.

Agentia si-a revizuit ambitiile spatiale, atenuandu-le, intrucat proiectul sau initial viza capturarea unui asteroid cu scopul de a-i modifica traiectoria. In cele din urma, acea misiune a fost revizuita, iar NASA se va "multumi" cu prelevarea unei roci de pe suprafata unui asteroid

Odata ajuns in proximitatea asteroidului ales, un vehicul automatizat va desfasura un brat telescopic pentru a extrage de pe suprafata acestuia o roca al carei diametru ar putea fi de patru metri. Vehiculul va tracta apoi acel asteroid si il va plasa pe o orbita lunara stabila. Dupa aproximativ sase ani, astronautii americani vor ajunge pe acel asteroid, de pe care vor recolta diverse esantioane.

NASA planificase initial sa remorcheze un mic asteroid, in cadrul misiunii Asteroid Redirect Mission (ARM), initiata in urma cu trei ani.

"Am aprobat conceptul misiunii si ne-am dat acordul pentru continuarea fazei A", a declarat Robert Lightfoot, un cercetator de la NASA, intr-o conferinta de presa telefonica. "Misiunea ARM va oferi astfel o prima demonstratie in ceea ce priveste functionarea mai multor sisteme de zbor spatial care vor fi necesare pentru expedierea de astronauti catre destinatii indepartate in spatiu, mai ales catre Marte", a subliniat acelasi cercetator.

Vehiculul automatizat ARM va fi inzestrat cu un motor cu propulsie solar-electrica, un concept aflat inca in stadiu de dezvoltare, care va fi foarte util in misiunile de explorare a spatiului cosmic indepartat. Acest sistem permite utilizarea unei cantitati mai mici de carburant, efectuarea unor calatorii pe distante mai mari, intr-un timp mai scurt si cu costuri mai mici in comparatie cu oricare alta tehnologie disponibila in prezent, afirma NASA, scrie MEDIAFAX.

Dupa lansarea sa din 2020, vehiculul ARM va ajunge in jurul asteroidului in anul 2022.

NASA a selectat trei asteroizi potentiali - Itokawa, Bennu si 2008 EV5. Cel din urma este considerat marele "favorit". Insa agentia americana continua sa caute si altii, intrucat, dupa lansarea misiunii ARM, si-a crescut cu 65% capacitatea de detectare a asteroizilor ale caror orbite trec prin apropiere de Terra. Inainte de lansarea ARM, NASA are la dispozitie aproximativ un an, pana in 2019, sa aleaga asteroidul cel mai potrivit pentru aceasta misiune.

Citeste si:
Un asteroid „potențial periculos” se apropie de Pământ
Un asteroid „potențial...

NASA va lansa, de asemenea, la mijlocul anilor 2020 doi astronauti la bordul capsulei Orion, care vor zbura in spatiu pentru a explora acel asteroid si vor preleva esantioane pe care le vor aduce pe Terra. Acea misiune va dura 24 sau 25 de zile, a anuntat agentia spatiala americana.

Inaiunte ca asteroidul sa ajunga la destinatie, in jurul Lunii, agentia americana va testa o serie de tehnici de protejare a Terrei contra unei eventuale coliziuni a planetei noastre cu un asteroid. In 2005, NASA a testat deja, in cadrul misiunii "Deep Impact", o tehnologie ce consta in lovirea unui asteroid sau a unei comete, care ameninta sa se ciocneasca cu Terra, cu un vehicul spatial, cu scopul de a-i modifica traiectoria.

Vehiculul spatial ARM ofera insa o alta optiune. Este vorba de folosirea fortei gravitationale exercitate in spatiu de orice corp cosmic, chiar si de cele mai mici, precum un vehicul spatial, pentru a modifica traiectoria unui asteroid. Astfel, un vehicul ARM, apropiindu-se si ramanand foarte aproape de un astfel de corp cosmic, ar putea sa il atraga, lent, si fara sa il atinga.

Citeste si:
Guma de mestecat care împiedică infectarea cu COVID. Cum...
Guma de mestecat care...

Eficienta acestei manevre este mai mare daca o anumita masa este extrasa din asteroid de catre vehiculul care va preleva o roca, au explicat cercetatorii de la NASA.

NASA a identificat pana in prezent peste 12.000 de asteroizi ale caror orbite se intersecteaza cu orbita Terrei. Aproximativ 96% dintre ei au diametre mai mari de un kilometru. NASA nu a depistat totusi niciun corp cosmic din aceasta categorie de marime care sa prezinte un risc de ciocnire cu Terra in urmatorii 100 de ani. Insa asteroizi mai mici ar putea sa devina un pericol. In 2011, 893 astfel de corpuri cosmice au fost reperate. Acest numar a ajuns la 1.472 in anul 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.