Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite ale Americii au reusit sa obtina tumori in eprubete si considera ca acestea ar putea fi utilizate pentru a pune la punct o serie de tratamente personalizate impotriva cancerului.

Experimentele lor, realizate in laboratorul subteran al universitatii americane, s-ar putea dovedi vitale in lupta impotriva cancerului. Alex Walsh, cercetatoare in biomedicina, a folosit un tip special de laser pentru a creste in eprubete o serie de tumori, pe care ea le-a denumit "organoide".

"Organoidele reprezinta mici parti din tumorile pacientilor, care au diametre cuprinse intre 100 si 300 de microni si se dezvolta in forme sferice", a declarat cercetatoarea americana.

O mostra mica din aceste tesuturi este plasata intr-o eprubeta ce contine colagen in forma de gel, care hraneste micile tumori, permitand diverselor tipuri de celule ale acestora sa se dezvolte, la fel cum se intampla in organismul uman. Organoidele primesc apoi anumite doze dintr-un cocktail de medicamente anticancer si sunt plasate sub un microscop special, dupa care sunt bombardate cu raze laser. Razele laser sunt setate pe o frecventa care determina doua enzime din acele celule sa straluceasca, devenind fluorescente. Masurarea variatiilor de intensitate a acelei fluorescente ii ajuta pe cercetatori sa interpreteze felul in care evolueaza metabolismul celular. Alex Walsh spune ca aceasta metoda poate fi echivalata cu un biomarker rapid, ce ofera rezultate cu un grad ridicat de acuratete in ceea ce priveste reactia organismului la medicamentele anticancer, scrie MEDIAFAX.

Metoda tumorilor cultivate in eprubete a avut succes in testele pe soareci , iar Melissa Skala, profesor asistent de inginerie biomedicala la Universitatea Vanderbilt, spune ca echipa sa lucreaza in prezent la o serie de teste care sunt efectuate pe baza unor tumori obtinute din celule recoltate de la paciente diagnosticate cu cancer mamar. Cercetatoarea americana spune ca fiecare caz de cancer este unic, iar acesta este motivul pentru care tratamentele anticancer personalizate sunt esentiale.

"Ideea de baza consta in faptul ca trebuie sa eliminam acele medicamente care nu au rezultate si, daca este nevoie, sa le inlocuim cu medicamente care sunt eficinte. Speram sa alcatuim in curand primul inventar comun al medicamentelor care determina cel mai mic grad de toxicitate si care reusesc totusi sa genereze un tratament eficient", a declarat Melissa Skala, care considera ca noua metoda ar putea sa devina un element revolutionar in tratamentul contra cancerului.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Cancerul mamar ocupa locul al doilea in topul celor mai letale tipuri de cancer in randul femeilor din Statele Unite, potrivit American Cancer Society.

Posibilitatea de a personaliza un protocol medicamentos pentru pacientii cu cancer, inainte ca acestia sa inceapa chimioterapia, ar putea ameliora semnificativ sansele unui tratament de succes.

Alaturi de testele realizate pe tumori mamare, Melissa Skala si echipa ei au inceput, de asemenea, sa testeze in laborator organoide derivate din celule recoltate de la pacienti care sufera de cancer pancreatic. Daca aceste teste vor avea succes, cercetatorii americani considera ca metoda lor ar putea deveni in urmatorii 5 - 10 ani o procedura standard utilizata in toate clinicile medicale din lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.