Cercetatori clujeni au descoperit trei specii noi de paraziti in urma unor expeditii facute in strainatate, in prezent acestia lucrand impreuna cu alti cercetarori straini la descrierea altor specii colectate din Romania, Kenya, Coasta de Fildes si Republica Centrafricana.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de reprezentantii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj, o echipa de cercetatori de la Disciplina de Parazitologie si Boli Parazitare au participat, in ultimii ani, la mai multe expeditii stiintifice desfasurate atat in tara, cat si in regiuni tropicale, reusind sa faca importante descoperiri ce tin de paraziti si boli parazitare, in baza unui proiect de cercetare finantat din fonduri nationale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, echipa de cercetatori ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca coordonata de profesorul Andrei Mihalca a descoperit si a facut studii pe o noua specie de protozoar parazit de la o soparla din Kenya, rezultatele fiind publicate in revista Systematic Parasitology. Tot in Kenya, specialistii clujeni au descoperit si descris o noua specie de parazit extern la antilopele dik-dik, descoperirea fiind publicata in revista americana Journal of Parasitology, in 2015.

“Impreuna cu o echipa de specialisti de la Budapesta, echipa de la USAMV Cluj-Napoca a caracterizat o noua specie de capusa, parazita pe lilieci in Ungaria, descrierea acesteia fiind facuta in prestigioasa revista stiintifica Parasites & Vectors, cotata pe pozitia a opta la nivel mondial in domeniul Parazitologiei", se arata in comunicatul de presa al USAMV

Coordonatorul proiectului, profesorul Andrei Mihalca, a declarat pentru MEDIAFAX ca ultimele descoperiri ale echipei de cercetatori "cresc prestigiul universitatii si duc la atragerea mai multor fonduri pentru cercetare". "Sigur ca aceste descoperiri nu au un impact puternic pe termen scurt, dar contribuie la cunoasterea biodiversitatii si vor avea impact pe termen lung. Pentru universitate, aceste lucrari inseamna prestigiu, publicarea lucrarilor in reviste de stiinta recunoscute la nivel international atrage prestigiu si implicit se ajunge la atragerea de noi fonduri pentru cercetare", a declarat corespodnentului MEDIAFAX Andrei Mihalca.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Mihalca a mai precizat ca, in expeditiile straine, oamenii pe care i-a coordonat au colaborat cu specialisti straini. "Noi nu suntem specialisti pe grupe de paraziti, noi suntem medici veterinari, lucram cu boli, mai mult pe parte de animale domestice, caini, de exemplu, dar in aceste expeditii luam probe si de la animale salbatice. De exemplu, la capusele descoperite in Ungaria, expertii de acolo au descoperit capusa, dar noi am facut analiza de genetica moleculara", a mai declarat profesorul Andrei Mihalca.

Potrivit acestuia, proiectul de cercetare finantat din fonduri nationale are o valoare de aproape 1,5 milioane de lei si ar fi trebuit sa dureze trei ani, respectiv sa se incheie in 2014, insa din cauza ca alocarea fondurilor a fost reesalonata proiectul se va incheia abia in 2016. Coordonatorul proiectului a mai declarat pentru MEDIAFAX ca, in prezent, echipa de cercetatori lucreaza impreuna cu specialisti din Germania, Spania, SUA, dar si de la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, pentru descrierea altor specii noi pentru stiinta, colectate din Romania, Kenya, Coasta de Fildes si Republica Centrafricana.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.