Un grup de cercetatori dezvolta o pilula care poate induce in mod artificial sentimente de compasiune, medicamentul functionand prin modificarea echilibrului neurochimic din cortexul prefrontal din creier, responsabil pentru personalitate, comportament social si procesul de luare a deciziilor.

Oamenii de stiinta spun ca noul medicament ar putea fi folosit in viitor pentru tratarea unor boli mintale, precum schizofrenia si dependenta, potrivit dailymail.co.uk. "Cercetarea noastra arata cum studierea unor intrebari de baza despre natura umana poate, in mod practic, sa furnizeze informatii importante privind diagnosticarea si tratarea disfunctionalitatilor sociale", a declarat Ming Hsu, cercetator la Universitatea California, Berkeley. "Speranta noastra este ca medicamentele care tintesc functii sociale ar putea fi folosite in viitor pentru tratarea acestor afectiuni care cauzeaza dizabilitati", a spus Andrew Kayser, coautor al studiului, de la Universitatea California din San Francisco.

Studiul a fost efectuat administrand participantilor, in doua randuri, o pilula continand fie un placebo, fie o substanta numita "tolcapone", medicament ce prelungeste efectele dopaminei. Dopamina este un hormon asociat cu procesul de obtinere a motivatiei si cel al recompenselor si influenteaza activitatea cortexului prefrontal, scrie MEDIAFAX.

Voluntarii implicati in studiu au participat apoi la un joc simplu in care li se cerea sa imparta o suma de bani intre ei si o alta persoana necunoscuta. Participantii care au primit tolcapone au impartit banii intr-un mod mult mai corect cu strainul, comparativ cu cei care primisera doar un placebo. "In mod normal, corectitudinea este o caracteristica constanta, parte a personalitatii individului", a declarat Ming Hsu. "Studiul nostru nu respinge aceasta notiune, dar arata cum aceasta trasatura poate fi afectata in mod sistematic prin manipularea unor legaturi neurochimice specifice din creier", a mai spus Hsu.

Cercetarea a fost efectuata cu ajutorul a 35 de persoane, dintre care 18 femei, iar participantii si membri ai echipei de cercetare nu stiau care pilule contineau medicamentul si care contineau un placebo. Modelele de calcul folosite de Hsu si colegii sai au aratat ca sub influenta medicamentului, participantii la studiu au devenit mult mai sensibili si mai putin toleranti cand vine vorba despre inechitate sociala.

Citeste si:
Bogdan Mocanu și iubita lui s-au despărțit: „Sunt sentimente la...
Bogdan Mocanu și iubita lui...

Luand in calcul studii anterioare care au aratat ca inechitatea de ordin economic este analizata de cortexul prefrontal, o regiune cheie a creierului influentata de dopamina, noul studiu i-a adus pe cercetatori mai aproape de intelegerea modului in care comportamentele sociale precum corectitudinea sunt initiate in creier. "Am facut un pas important in ce priveste invatarea modului in care aversiunea noastra fata de inechitate este influentata de chimia cerebrala", a declarat autorul principal al studiului, Ignacio Sáez, cercetator la Haas School of Business. "Studiile efectuate in ultimele decenii au adus informatii despre circuitele neuronale care guverneaza modul in care ne comportam din punct de vedere social. Ceea ce aratam aici este existenta unui «declansator» cerebral pe care il putem influenta", a mai spus Ignacio Sáez.

Citeste si:
5 necesităţi emoţionale pe care să le iei în considerare la...
5 necesităţi emoţionale pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.