Un studiu realizat de o prestigioasa organizatie de cercetare medicala din Australia a ajuns la concluzia ca "oamenii care aleg tratamentele homeopatice isi pun sanatatea in pericol daca resping sau amana tratamentele medicale" si spune ca homeopatia este inutila, informeaza theguardian.com.

Homeopatia este inutila in tratarea oricarei probleme de sanatate, potrivit National Health and Medical Research Council (NHMRC), cea mai importanta organizatie de cercetare medicala din Australia, care a ajuns la aceasta concluzie dupa analizarea profunda a mai multor studii existente pe aceasta tema. Homeopatii cred ca substantele toxice pentru organism pot, in doze extrem de mici, sa trateze persoanele care nu se simt bine.

Diluand aceste substante in apa sau alcool, amestecul rezultat retine o "amintire" a substantei originale, care declanseaza un raspuns de vindecare din partea organismului, sustin homeopatii. Aceste afirmatii au fost dovedite ca fiind false de o gama larga de studii, dar NHMRC a analizat in premiera, cu foarte multa atentie, 225 de articole de cercetare privind homeopatia. In urma acestui studiu, NHMRC a publicat, miercuri, pozitia sa oficiala privind acest tip de tratamente, scrie MEDIAFAX.

"Avand la baza evaluarea dovezilor privind eficienta homeopatiei, NHMRC concluzioneaza ca nu exista nicio problema de sanatate in cazul careia sunt disponibile dovezi de incredere ca homeopatia functioneaza", scrie in raportul publicat miercuri de organizatia australiana. "Oamenii care aleg homeopatia isi pot pune sanatatea in pericol daca resping sau amana tratamente pentru care exista dovezi clare referitoare la eficienta si siguranta", mai scrie in raportul NHMRC. O companie independenta a evaluat studiile si dovezile privind rezultatele acestui tip de terapie pentru a preveni acuzatiile de partinire.

Presedintele Comitetului de lucru privind homeopatia din cadrul NHMRC, profesorul Paul Glasziou, a declarat ca spera ca asiguratorii privati sa inceteze sa mai ofere reduceri pentru tratamentele homeopatice si vor forta farmaciile sa reanalizeze depozitarea acestor tratamente.
"Vor exista grupuri de oameni care nu vor lua in considerare acest raport si vor spune ca totul este o conspiratie a elitelor. Dar speram ca vor fi foarte multi oameni rationali care se vor gandi mai bine referitor la vanzarea, utilizarea si subventionarea acestor substante", a declarat profesorul Glasziou.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

Desi unele studii au ajuns la concluzia ca homeopatia este eficienta, calitatea acelor studii era slaba, cercetarile avand probleme serioase de conceptie, iar numarul participantilor era insuficient pentru a sustine ideea ca homeopatia functioneaza mai bine decat o pastila cu zahar, potrivit raportului NHMRC. In pregatirea raportului, NHMRC a analizat, de asemenea, 57 de recenzii sistematice, un tip de studiu stiintific extrem de serios care ia in calcul toate cercetarile de calitate care exista pe o anume tema si le sintetizeaza pentru a obtine o serie de descoperiri general acceptate.

Potrivit The Guardian, utilizarea terapiilor homeopatice a scazut in Marea Britanie dupa ce Camera Comunelor din Parlamentul britanic a dat publicitatii un raport, in 2010, in care preciza ca acest tip de tratament este inutil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.