Glaucomul, o boala fara simptome, este a doua cauza de orbire, la nivel mondial, dupa cataracta, si necesita tratament individualizat si controale pentru toata viata, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, medicul militar Ovidiu Musat, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Glaucomului.

Spitalul Militar din Capitala a inaugurat recent Centrul de excelenta in glaucom, realizat cu sprijinul Ministerului Sanatatii si cu finantare integrala de la bugetul Ministerului Apararii Nationale. Locotenent colonel Ovidiu Musat, medic primar in Sectia de oftalmologie a spitalului, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca nu este cunoscuta o cauza exacta a producerii glaucomului, dar boala este asociata, in majoritatea cazurilor, cu presiunea crescuta la nivelul ochiului si reprezinta doua cauza a orbirii, la nivel mondial, dupa cataracta.

Din datele cumulate de la medicii oftalmologi se presupune ca sunt aproximativ 140.000 de pacienti diagnosticati cu glaucom, iar acestia beneficiaza de tratamente din patru clase de medicamente, in totalitate compensate. Date fiind lipsa simptomatologiei, cauzele multiple care determina afectiunea, precum si incidenta crescuta a numarului de cazuri inregistrate anual, la nivel national se impune implementarea unei strategii de preventie a acestei patologii oculare, a mai spus Musat, doctor in stiinte medicale.

La Spitalul Militar, au fost demarate, la finalul anului trecut, procedurile pentru infiintarea Centrului de excelenta in glaucom, unitate care isi propune diagnosticarea precoce a bolii, crearea unei baze de date, la nivel local si national, care sa permita detectarea precoce, monitorizarea si tratamentul adecvat al bolii. Orice persoana trecuta de 40 de ani si care are rude apropiate bolnave de glaucom prezinta un risc major de boala.

Glaucomul, ce debuteaza fara simptome, este echivalent cu o crestere a presiunii in interiorul ochiului, ce duce la deteriorarea nervului optic. Intocmai ca la un infarct miocardic, tesutul nervului optic nu mai este irigat suficient, generand tulburari ischemice locale si modificari caracteristice de camp vizual, a explicat doctorul.

Glaucomul este deseori asociat cu o crestere a presiunii intraoculare, dar poate exista si atunci cand presiunea este normala sau, invers, poate exista o presiune intraoculara mare fara a fi vorba de glaucom. "Trebuie stiut ca tratamentul existent impiedica evolutia bolii, este strict individualizat in functie de stadiile de boala ale fiecarui pacient in parte si impune controale cu regularitate pentru tot restul vietii", a mai spus medicul militar.

Citeste si:
Premierul Cîțu s-a vaccinat cu a treia doză la Spitalul Militar...
Premierul Cîțu s-a vaccinat...

Saptamana Mondiala a Glaucomului are loc anul acesta intre 8 si 14 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.