Sensibilitatea crescuta fata de sunete ar putea fi un indiciu al creativitatii unor personalitati de geniu precum Charles Darwin si Franz Kafka, intrucat ambii acuzau o anumita dificultate in filtrarea zgomotelor, potrivit unui studiu realizat recent in Statele Unite ale Americii.

Psihologii americani cred ca aceasta incapacitate de a bloca informatiile senzoriale irelevante ar putea fi un indiciu puternic care atesta existenta unei creativitati deosebite, potrivit dailymail.co.uk. Scriitorul francez Marcel Proust a ramas in istorie si pentru faptul ca purta foarte des dopuri de urechi si pentru ca si-a captusit dormitorul cu dopuri de pluta pentru a bloca astfel zgomotele din exterior in orele in care scria.

Franz Kafka declara la randul sau: "Am nevoie de singuratate pentru a scrie. Nu ca un pustnic - pentru ca nu ar fi suficient - ci ca un om mort". Charles Darwin si Anton Cehov se plangeau si ei adeseori de faptul ca intampinau dificultati majore atunci cand venea vorba de filtrarea zgomotelor exterioare.

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern din statul american Illinois au monitorizat 100 de persoane in ceea ce priveste capacitatea lor de a gasi solutii originale la diverse probleme si au descoperit o asociere puternica intre creativitate si incapacitatea de a bloca stimulii auditivi irelevanti. Intr-o serie de teste, cei 100 de voluntari au oferit solutii pentru diverse scenarii ce le-au fost prezentate, iar provocarea principala a acelor teste a constat in gasirea cat mai multor solutii originale, scrie MEDIAFAX.

Experimentul a fost creat pentru ca psihologii americani sa poata sa masoare nivelul de "reprezentare creativa a lumii reale" pentru fiecare participant. Potrivit acestui studiu, ale carui rezultate au fost publicate in revista stiintifica Neuropsychologia, voluntarilor care prezentau acea incapacitate le-a fost mai usor sa gandeasca creativ, putand sa analizeze o serie mai larga de elemente in acelasi timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.